energeticke stitky
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Za väčšiu životnosť tovarov

Za väčšiu životnosť tovarov, za väčšiu spokojnosť zákazníka. Presne za to sa vyslovila EÚ. 

Keď si kúpite drahší ručný mixér, nielenže čakáte, že vám uľahčí a urýchli prácu v kuchyni, ale tiež počítate s tým, že niečo vydrží. Predstavte si, že sa metličky na vašom mixéri do roka pokazia. Aj keď ste ho používali často, máte pocit, že predsa mal vydržať dlhšie. Kúpite si nový alebo sa pokúsite zohnať len náhradné diely? Čo ak si príslušenstvo k mixéru nemôžete dokúpiť osobitne, alebo bol model nahradený novším a príslušenstvo k vášmu mixéru už jednoducho nie je k dispozícií?

Presne takto funguje plánovaná životnosť tovarov. Výrobca presne naplánuje, ako dlho má tovar fungovať a po naplánovanom čase sa pokazí. Európski zákonodarcovia podporujú nielen vyššiu životnosť tovarov, ale tiež transprentnosť pri informáciách o životnosti a dostupnosť náhradných dielov.Smernica o odpade z elektrických a elektronických zariadení ( 2012/19 ) preto stanovuje len minimálne požiadavky a umožňuje členským štátom prijať prísnejšie.

Zatiaľ čo Európsky hospodársky a sociálny výbor zriadil Poradnú komisiu pre priemyselné zmeny (CCMI), ktorá bojuje za zavedenie zákazu, na európskej úrovni zatiaľ neboli prijaté žiadne opatrenia a požiadavka o transparentnosti pri kúpe tovarov nebola bližšie špecifikovaná.

Viac..  M. Beňová: Spotrebitelia musia byť lepšie chránení pred zavádzajúcimi reklamami

Niektoré členské štáty teda začali svoje vlastné pravidlá pre väčšiu ochranu spotrebiteľa. Napríklad vo Francúzsku nové nariadenie číslo 2014-1482 zaväzuje francúzskych výrobcov poskytovať informácie o životnosti tovarov a dostupnosti náhradných dielov. Tieto informácie musia výrobcovia poskytnúť predajcom a tí sú následne povinní informovať svojich zákazníkov. Ak tak neurobia, hrozí im pokuta až do výšky 15-tisíc eur. Od roku 2016 musia tiež poskytnúť dvojročnú garanciu pre biely tovar, čo núti výrobcov vymeniť, alebo opraviť akúkoľvek chybu bez poplatku po dobu dvoch rokov od kúpy.

 

O ivi

Odporúčame pozrieť

Európania sú ochotní priplatiť si za dlhšiu životnosť tovarov, hovorí európska štúdia

Európsky hospodársky a sociálny výbor zverejnil štúdiu, v ktorej skúmal vplyv označenia životnosti produktu na spotrebiteľa. Štúdia …

Consent choices