zeny
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ženy verzus muži. Platy stále nie sú rovnaké

BRATISLAVA / Ženy priemerne zarábajú o 16,3 percenta menej, takže od tretieho novembra, ako keby prestávali oproti mužom dostávať plácu. Na Slovensku je to ešte horšie. Európska komisia chce, aby sa to zlepšilo.

Napriek tomu, že rovnaké práva sú v Únii garantované pre všetkých, prax je iná. U nás ešte horšia. „Na Slovensku hodinová mzda žien je o takmer 20 percent nižšia než u mužov. Tento rozdiel sa za posledné roky neznížil. Patrí medzi najvyššie v celej Európskej únii,“ hovorí Dušan Chrenek, zstúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Horšie ako my skončili viaceré vyspelé štáty. Oproti mužom dostávajú menej Rakúšanky, Nemky, Britky či Češky. Európske štatistiky potvrdzujú aj odborníci. Najrovnejší sme si v mladosti na brigádach. „Brigády sú zväčša fixne zadané, že koľko človek zarobí na hodinu,“  vysvetľuje hovorkyňa Profesia.sk Nikola Richterová. Napriek tomu, že európske ženy dosahujú vyššie vzdelanie ako muži, sa tieto nožničky rovnosti začnú roztvárať. Ženy totiž často preberajú neplatené úlohy spoločnosti. Európska komisia zavádza rôzne legislatívne opatrenia na zosúladenia súkromného a pracovného života, napríklad aj cez eurofondy cez Slovensko.

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

zena

Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Europoslanci naliehajú na Radu, aby do Charty základných práv EÚ pridala sexuálnu a reprodukčnú zdravotnú …

Consent choices