zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 43. týždňa 2017

RAST BRITSKEJ EKONOMIKY PREKONAL OČAKÁVANIA TRHOV

EUROZÓNA: Uplynulý týždeň bola zverejnená spotrebiteľská dôvera za menový blok. Tá v októbri mierne vzrástla [o 0,2 bodu] a dosiahla úroveň -1,0 bodu, čo je najvyššia úroveň za viac ako 16 rokov. Trhy očakávali miernejší rast, iba o 0,1 bodu.

„Zverejnené boli aj októbrové indexy nákupných manažérov PMI v menovom bloku. PMI index vo výrobe vzrástol v októbri o 0,5 bodu na 58,6 bodu, a prekonal tak aj trhové očakávania. Pohoršil si však index PMI v službách o -0,9 bodu na úroveň 54,9 bodu, čím podliezol aj trhový konsenzus. To stiahlo nadol aj výsledok kompozitného indexu PMI o -0,8 bodu na októbrových 55,9 bodu,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

NEMECKO: Nemecké indexy nákupných manažérov PMI za október vyšli zmiešane. Oba indexy [vo výrobe aj v sektore služieb] si mierne pohoršili v porovnaní so septembrom, čo stiahlo nadol aj hodnotu kompozitného indexu. Index PMI vo výrobe však v októbri prekonal očakávania trhu, čo sa naopak nepodarilo indexu reflektujúcemu služby. Aktivita v nemeckej výrobe sa aj napriek októbrovému miernemu poklesu nachádza na najvyšších úrovniach za posledných viac ako 6 rokov.

Po zverejnených indexoch PMI prišli aj výsledky nemeckých októbrových indexov IFO. Tie však v porovnaní so septembrovými indexmi PMI rástli. A taktiež všetky boli vyššie ako trhové očakávania. Index IFO odrážajúci podnikateľské prostredie v októbri vzrástol o 1,4 bodu na 116,7 bodu. Ide o historicky najvyššiu hodnotu. Nálada sa zlepšila aj čo sa týka očakávaní do budúcnosti, kde index vzrástol o 1,6 bodu na 109,1 bodu. Aj tu môžeme hovoriť o viac ako 6,5-ročnom maxime. Spotrebitelia lepšie hodnotia aj súčasnú situáciu, keďže index vzrástol o 1,1 bodu na 124,8 bodu. Priaznivé výsledky indexov IFO naznačujú, že nemeckej ekonomike sa darí a aj spotrebitelia to tak vnímajú. Spotrebiteľská dôvera v Nemecku podľa prieskumu GfK za november mierne klesla, a to o -0,1 bodu na 10,7 bodu. Trhový konsenzus počítal so stagnáciou, no stále ide o solídne číslo.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Britská ekonomika v 3. tohtoročnom kvartáli stúpla o niečo výraznejšie, ako sa očakávalo. HDP krajiny totiž podľa predbežného odhadu medzikvartálne vzrástol o 0,4 %, pričom trhy očakávali mierne pomalší rast o 0,3 %. Ťahúňom rastu britského hospodárstva boli služby, hlavne IT sektor, obchod s automobilmi a maloobchod. Stále viac do popredia sa dostávajú názory, že pozitívny vývoj ekonomiky by mohol „nakopnúť“ Bank of England k tomu, aby na novembrovom zasadnutí [2. 11. 2017] zvýšila úrokovú sadzbu. Tá sa aktuálne nachádza na rekordnom minime 0,25 %.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

USA: Indexy PMI za druhým brehom Atlantiku sa vyvíjali pozitívne. V októbri rástla aktivita nielen v americkom výrobnom sektore [o 1,4 bodu na 54,5 bodu], ale aj v službách [o 0,6 bodu na 55,9 bodu]. Aj kompozitný index PMI si teda prilepšil o 0,9 bodu na 55,7 bodov.

Objednávky tovarov dlhodobej spotreby vzrástli v septembri rýchlejším tempom [o 2,2 %] oproti augustovým objednávkam, kedy rástli o dve percentá. Trhový konsenzus naopak očakával pokles tempa rastu na jedno percento. Výrazne sa zvýšil predaj nových domov v americkej ekonomike. V septembri bol totiž ich predaj až o takmer 19 % vyšší ako v auguste. Podpísali sa pod to s najväčšou pravdepodobnosťou aj hurikány, ktoré zasiahli americké pobrežie a miestni obyvatelia sa teraz snažia nahradiť domy zničené hurikánmi Harvey a Irma.

Anualizovaný US hrubý domáci produkt za tretí štvrťrok dosiahol medzikvartálny rast na úrovni troch percent. Trhový konsenzus počítal s rastom len na úrovni 2,6 %. V porovnaní s druhým kvartálom, kedy americká ekonomika vzrástla o 3,1 %, tak došlo k miernemu spomaleniu rastu.

Ekonomický sentiment podľa University of Michigan sa trafil presne do októbrového trhového odhadu na úrovni 100,7 bodov. Nálada spotrebiteľov v US ekonomike sa v porovnaní so septembrom zlepšila o 5,6 bodu, čím dosiahla svoje maximum za minimálne posledných 10 rokov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices