migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európu čaká najväčšia utečenecká kríza v dejinách. Zvrátiť ju môžeme len my

BRATISLAVA / Európu čaká najväčšia migračná kríza v dejinách ľudstva. Podľa amerických vedcov by ju mali spustiť klimatické zmeny v nasledujúcich desaťročiach. Nový domov budú podľa štúdie hľadač desiatky miliónov ľudí.

Tím klimatológov a bezpečnostných expertov predpovedal nevídanú utečeneckú krízu. Štúdiu vykonali experti z americkej organizácie Environmental Justice Foundation. „Ak si myslíte, že má Európa problém s utečencami, počkajte si, čo príde za dvadsať rokov. Až klimatické zmeny vyženú ľudí zo subsaharskej Afriky. Nebudeme hovoriť o jednotkách miliónov, ale o desiatkach alebo dvadsiatkach miliónov,“ uviedol americký brigádny generál Stephen Cheney.

Autori štúdie odporúčajú prijať špeciálne smernice, ktoré zaistia ochranu týmto „klimatickým migrantom“. Práve klimatické zmeny a ich dopady budú mať najväčší vplyv na presuny obyvateľstva. „Určite nepôjdu na juh, ale cez Stredozemné more,“ predpovedá Cheney.

Bývalý vedecký poradca britskej vlády David King tvrdí, že kríza predstavuje existenciálnu hrozbu pre civilizáciu. „V dlhodobom horizonte hovoríme o existenciálnej hrozbe pre našu civilizáciu. Ak sa budeme pozerať iba niekoľko rokov dopredu, budeme musieť konať, a to v takom meradle, aké sme doposiaľ nemali,“ tvrdí.

Ako uvádza portál Idnes.cz, štúdia dáva za príklad aj Sýriu, kde už pred občianskou vojnou zohrali klimatické zmeny zásadnú úlohu pri sťahovaní ľudí do väčších miest. Tie ale na nával ľudí neboli pripravené, a ľudia preto trpeli nedostatkom potravín, ale aj čistej vody. „Klimatické zmeny sú nepredvídateľným prvkom, ktorý môže spolu s ekonomickými, spoločenskými a politickými problémami prispieť ku vzniku konfliktov s devastujúcicmi následkami,“ uviedol Steve Trent, riaditeľ Environmental Justice Foundation.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Napriek tomu, že sa v štúdii spomínajú dopady najmä na Afriku a Blízky východ, podľa odborníkov nie sú v bezpečí ani Spojené štáty. Dokázala to podľa nich aj tohtoročná séria silných hurikánov, ktoré zdevastovali Karibik a juh Ameriky.

Trent považuje klimatické zmeny za existenciálnu hrozbu pre celú planétu, no zlé vyhliadky do budúcnosti sa podľa neho ešte dajú zvrátiť, a to dodržiavaním prijatej klimatickej dohody z Paríža, znížením emisií skleníkových plynov a vytvorením záväzného mechanizmu pomoci pre klimatických migrantov. 

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices