stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Ľudia by sa mali viac zaujímať aj o európske voľby

Eurobarometer zisťoval postoje občanov k EÚ a Európskemu parlamentu. 57% Európanov si myslí, že členstvo v únii je dobrá vec, na Slovensku je to polovica opýtaných. Slováci a Česi sú na poslednom mieste v záujme o voľby do Európskeho parlamentu.

Podľa posledného prieskumu Eurobarometer si 57% Európanov myslí, že členstvo v únii je dobré pre ich krajinu- blíži sa to k pozitívnym číslam pred krízou. Až 64% Európanov je presvedčených, že ich krajina z členstva v únii profitovala, čo je nárast o 4% oproti minulému roku a  47% Európanov sa domnieva, že ich hlas v Európe zaváži, čo je najlepší výsledok od roku 2009. Predseda  EP Antonio Tajani si myslí, že v celoeurópskom merítku sú tieto čísla veľmi povzbudivé: 

„Výsledky prieskumu sú veľmi povzbudivé. Ukazujú, že dôvera v naše inštitúcie a našu prácu rastie a že nechávame krízu za sebou. Samozrejme,  názory sa v určitých oblastiach v jednotlivých členských štátoch líšia. To by nás malo povzbudiť, aby sme úsilie o odstránenie obáv ľudí ešte zvýšili. Vo všeobecnosti však Európania vnímajú úniu stále viac ako kľúčového hráča, ktorý musí vyriešiť veľké výzvy a ochrániť ich pred hrozbami ako je terorizmus, nezamestnanosť, či chudoba. Pre nás v EP, to znamená, že musíme priniesť výsledky a pracovať ešte viac, aby sme naplnili očakávania   a nádeje ľudíVnímam to tiež ako mandát pre EP zvýšiť zaangažovanosť pri určovaní budúcnosti únie. Najlepším fórom na diskusiu o tom, ako by únia mala v budúcnosti vyzerať je práve Európsky parlament.“ 

Členstvo v únii za dobrú vec považuje polovica Slovákov

Na Slovensku členstvo v únii, podobne ako pred pol rokom, považuje za dobrú vec  50% obyvateľov, čiže menej ako európsky priemer (57%).  A to aj napriek tomu, že až 74% Slovákov je presvedčených, že krajina z členstva profitovala. To je v rámci EÚ vysoké číslo, zároveň ale o 5% menej ako pri poslednom prieskume. 39% Slovákov sa domnieva, že ich hlas v EÚ zaváži, čo je síce rastúci trend, ale stále pod priemerom EÚ (47%).

Viac..  M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

Slováci by privítali, keby v budúcnosti Európska únia chránila svojich občanov najmä pred hrozbami terorizmu (48%) a nekontrolovanej migrácie (45%). Tých sa obávajú viac ako chudoby a nezamestnanosti. Na európskej úrovni tiež vedie terorizmus (58%), nasledovaný nezamestnanosťou( 43%), chudobou (42%) a následne migráciou (35%). 

Slováci opäť na chvoste záujmu o európske voľby

Podpora EP na Slovensku kopíruje európsky trend, u 32% Slovákov má Európsky parlament pozitívny imidž a u 43% neutrálny. Podpora EP na európskej úrovni narástla oproti poslednému prieskumu o 8% (33%). Na druhej strane len 35% Slovákov (47% obyvateľov EÚ) si myslí, že by mal EP v budúcnosti zohrávať dôležitejšiu úlohu.

Napriek tomu, že by Slováci privítali európske riešenie množstva problémov, opäť sa ukazuje ich nezáujem priamo ovplyvniť chod únie a zúčastniť sa na voľbách do Európskeho parlamentu. Podľa prieskumu sme spolu s Českou republikou (30% SVK a 23% ČR) na poslednom mieste v záujme o voľby do Európskeho parlamentu 2019. Pritom v  posledných voľbách  bolo Slovensko na poslednom mieste vo volebnej účasti, ktorá len mierne presiahla 13%. Napríklad v Holandsku sa o voľby do EP zaujíma až takmer 80% ľudí.

Slováci a Česi sú aj na chvoste záujmu o európske veci. Len 39% Slovákov sa o ne zaujíma a až 60% tvrdí, že ich nezaujímajú. Napriek tomu si viac Slovákov (33%) myslí, že sa veci uberajú správnym smerom v Európskej únii ako v ich vlastnom štáte (29%).

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices