Chceš zmenu? Prines ju! Zapoj sa do súťaže Back from Abroad, prines na Slovensko niečo nové a vyhraj skvelé ceny

To, že mnoho mladých ľudí dnes cestuje, študuje v zahraničí a len tak spoznáva svet nie je žiadna nová ani prekvapivá informácia. Hranice sú otvorené, letenky lacné, možnosti neobmedzné. Ale ak nám mladí ľudia začnú odchádzať za hranice s tým, že sa nechcú vrátiť, lebo sa cítia frustrovaní zo situácie na Slovensku, je potrebné sa nad tým zamyslieť a začať niečo robiť. Áno, štátne inštitúcie sú tie, ktoré by sa o to mali starať a vytvoriť dobré podmienky pre ľudí… ale čo vieme urobiť my?

Organizácia Future Generation Europe, pod záštitou Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku a s podporou Nadácie ESET prináša súťaž Back from Abroad, v ktorej mladí ľudia, ktorí vycestovali do zahraničia môžu vyjadriť svoje myšlienky, priniesť svoje  skúsenosti, nápady a know-how domov a zlepšiť nimi Slovensko.

O čom je tento projekt, pre koho je určený a ako sa zapojiť si prečítajte v rozhovore s líderkou projektu, Ivanou Čorbovou, ktorej celá myšlienka skrsla v hlave ešte na začiatku tohto roka. Po náročných mesiacoch práce, je dnes súťaž v plnom prúde a už prichádzajú prvé nápady mladých ľudí o tom, ako zlepšiť Slovensko.

Ivana vysvetli nám, čo je základná myšlienka projektu Back from Abroad?

Základná myšlienka projektu je veľmi jednoduchá. Chceme, aby sa mladí ľudia žijúci alebo študujúci v zahraničí zamýšľali nad tým, aký nápad, know – how či dobrú prax, ktorú zažili v zahraničí, by radi videli aj doma na Slovensku. Ak takýto nápad majú, stačí to dať na papier, napísať krátku esej, ktorá spĺňa formálne a obsahové náležitosti a poslať nám ju na náš email. Odporúčam si prečítať detaily o súťaži na našom webe http://futuregenerationeurope.eu/bfa/. Týmto spôsobom chceme trošku prinútiť ľudí pozorovať svoje okolie, zamyslieť sa nad vecami a prísť s niečím, čo by mohlo posunúť Slovensko aspoň o krôčik vpred. Kto vie, možno niekto príde s nápadom, ktorý zmení Slovensko 😉 V tejto súťaži sme sa rozhodli zamerať sa na tri okruhy – témy esejí, a to vzdelávanie, rozvoj komunít a rozvoj miest. Pre tieto tri okruhy sme sa rozhodli preto, lebo práve s týmito oblasťami sa mladí ľudia denne dostávajú do kontaktu.

Ivana, povedz nám prečo vôbec vznikol projekt Back from Abroad? Aký je príbeh za týmto projektom?

Projekt Back from Abroad vznikol v čase, keď som bola frustrovaná z toho, ako mladí šikovní a talentovaní ľudia, vrátane mnohých mojich kamarátov, utekajú do zahraničia za lepším životom s myšlienkou, že na Slovensku to už nemá zmysel. Bola to reakcia na túto alarmujúcu situáciu na Slovensku, ktorá mne osobne, ale ani nám v organizácii Future Generation Europe, nie je ľahostajná. Totižto uvedomujeme si, že práve títo mladí ľudia, sú elitou národa a ak sa oni nevrátia na Slovensko, strácame nie len ich, ako osobnosti, ale aj ich nápady, inovácie a potenciál, ktorý v nich je. Práve oni sú tí, ktorí môžu priniesť reálnu zmenu na Slovensku a je smutné, že oni to nevidia a nevidia ani zmysel zotrvania vo svojej vlasti. Ak si všímame aktívnych ľudí na Slovensku, o ktorých je dnes počuť a ktorí prinášajú zmeny v spoločnosti, drvivá väčšina z nich sa vrátila zo zahraničia, kde nabrali skúsenosti a teraz ich tu pretavujú do činov. Aj ja sa považujem za jedného z nich. Pred vyše rokom a pol som sa vrátila zo zahraničia, kde som tri roky pracovala a študovala a dnes sa snažím svojou štipkou a tým, čo som tam načerpala, prispieť k pozitívnej zmene v spoločnosti. Práve kvôli mojej osobnej skúsenosti som sa rozhodla povzbudiť Slovákov žijúcich v zahraničí, aby sa zamysleli nad tým, čo môžu priniesť na Slovensko, a to napríklad aj cez našu esejistickú súťaž Back from Abroad.

Kto a ako sa môžu ľudia zapojiť do súťaže?

Do súťaže sa môžu zapojiť mladí ľudia, a to či už študenti alebo pracujúci do  veku 28  rokov, ktorí žijú alebo žili v zahraničí. Môže ísť o študentov, ktorí vycestovali cez programy Erasmus+ alebo, ktorí sa dostali na štúdium do zahraničia iným spôsobom. Dôležite je, že majú nápad, ktorý by veľmi radi videli aj na Slovensku, ktorý by bolo možné tu aplikovať a ktorý by prispel k zlepšeniu kvality života na Slovensku. Ide o veľmi jednoduchý spôsob, ako získať cenné nápady, ktorými možno zlepšiť bežné oblasti života. Ako som skôr spomínala, do súťaže sa môžu zapojiť veľmi jednoducho, a to vypracovaním a zaslaním eseje, ktorá bude spĺňať náležitosti, ktoré sme stanovili. Ide o pár formálnych ale aj obsahových náležitosti, ktoré je potrebné si prečítať na webe súťaže.

Prečo by sa ľudia mali zapojiť do súťaže?

Tých dôvodov je viac. Okrem skvelého pocitu, že môžu na Slovensku niečo zmeniť aj zo zahraničia, hlavnou motiváciu je finančná odmena. Až traja víťazi získajú odmenu 500 EUR a ďalší traja 300 EUR. Okrem toho na všetkých šiestich čakajú vecné dary od partnerov súťaže a možnosť povedať verejnosti o svojom  nápade na záverečnej konferencii, ktorá sa uskutoční vo februári 2018. Čo je však podľa môjho názoru na celej súťaži najzaujímavejšie je, že v spolupráci s našimi partnermi, chceme víťazovi pomôcť realizovať jeho nápad na Slovensku, ak to bude samozrejme možné. O projekt prejavilo záujem aj Ministerstvo zahraničných vecí SR, ktoré by veľmi rado pomohlo práve v tejto oblasti realizácie. Tešíme sa na všetky nápady a hlavne na tie, ktoré sa nám podarí aj uskutočniť.

O čom bude záverečné podujatie?

Záverečné podujatie bude realizované formou výstavy a panelových diskusií so zaujímavými hosťami, vrátane víťazov súťaže. Na výstave budú môcť ľudia stretnúť naše partnerské organizácie, ktoré nejakým spôsobom spolupracujú so Slovákmi v zahraničí, alebo vysielajú ľudí do zahraničia na rôzne stáže, dobrovoľnícke pobyty či štúdium. Bude to večer príležitosti pre mladých ľudí nájsť možno ďalší krok v ich živote. Môže sa zdať, že toto podujatie má kontraproduktívny charakter k celej myšlienke súťaži, keď chceme aby ľudia vycestovali, ale nie je to tak! My v organizácii Future Generation Europe  veľmi podporujeme mladých ľudí, aby cestovali, spoznávali nové miesta, naberali skúsenosti, ale aby nezabúdali na to sa vrátiť a priniesť ich aj domov! Slovensko takýchto ľudí potrebuje a ak chceme skutočne zmenu v spoločnosti, nepôjde to cez zbalený kufor, frustráciu a hnev na súčasný systém, ale jedine cez aktívne participáciu všetkých nás, ktorým nám záleží na budúcnosti tejto krajiny. Týmto by som Vás chcela pozvať na toto podujatie, o ktorom verím, že ešte budete počuť.

Aký odkaz by si poslala našim Slovákom v zahraničí?

Chýbate nám tu!

Viac o projekte TU. 

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices