Korcok Kosice
„Slovensko diskutuje o EÚ“ na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. PHOTO: MZV SR.

Ivan Korčok: Únia je viac ako fondy, viac ako cestovanie, viac ako legislatíva z Bruselu

V aule Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach zorganizoval rezort diplomacie ďalšie zo série podujatí „Slovensko diskutuje o EÚ“. Účastníkov privítali rektor univerzity Pavol Sovák a podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok diskutoval so študentmi univerzity o témach ako postavenie Slovenska v Európskej únii, Charta základných práv, migrácia a bezpečnosť v EÚ. Únia je viac ako fondy, viac ako cestovanie, viac ako legislatíva z Bruselu – je to hodnotový projekt, ktorý funguje už šesťdesiat rokov, konštatoval I. Korčok. Študenti sa v  diskusii zhodli, že je potrebné hovoriť s mladými ľuďmi o európskych záležitostiach, viesť zrozumiteľný dialóg a vysvetľovať, že pre Slovensko je omnoho výhodnejšie byť súčasťou Európskej únie, než byť mimo nej.

Pre komplexnú diskusiu o budúcnosti EÚ je potrebné poskytnúť priestor všetkým zložkám spoločnosti. V druhom paneli diskusie sa preto zúčastnili zástupcovia politickej sféry, podnikateľov a sociálnych partnerov a akademickej obce: poslanec Národnej rady SR Martin Klus, prezident Republikovej únie zamestnávateľov a viceprezident pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania U.S. STEEL Košice Miroslav Kiraľvarga a predseda Dozornej rady Košice IT Valley Marek Antal a rektor univerzity Pavol Sovák.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Projekt diskusných podujatí Slovensko diskutuje o EÚ je iniciatívou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ktorej hlavným zámerom je pokračovať v celonárodnej diskusii o ďalšom smerovaní Európskej únie a o mieste Slovenska v nej. Ďalšie podujatie sa uskutoční 27. novembra 2017 na Trnavskej univerzite.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices