europsky parlament
Európsky parlament počas konferencie na najvyššej úrovni. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Znečistené ovzdušie zabije ročne 400 000 ľudí

BRUSEL / Extrémne zmeny počasia sú čoraz častejšie a ak seriózne nebudeme riešiť klimatické zmeny, bude to pre nás katastrofa. Vyhlásil Európsky parlament počas konferencie na najvyššej úrovni. Budúcnosťou je takzvaná čistá energia, ktorú by sme mali používať namiesto fosílnych palív.

Diskusia už podľa Európskeho parlamentu nie je o tom, či chceme čistú energiu, ale kedy ju dosiahneme. Do Bruselu dokonca osobne pricestoval aj guvernér Kalifornie, ktorý varoval pred tým, čo sa už teraz deje v jeho krajine.

“Extrémne zmeny počasia máme u nás 2-3x častejšie ako v minulosti. Obrovské požiare nás zasahujú pravidelne počas celého roka. Treba si uvedomiť, že klimatické zmeny už majú priame dôsledky na životy ľudí,“ vyhlásil na pôde europarlamentu Jerry Brown, guvernér Kalifornie.

Všetci sa zhodujú na tom, že závislosť na fosílnych palivách musíme maximálne znížiť. Vo svete ich ešte stále používajú 3 miliardy ľudí na kúrenie a varenie. “Všetci sme ohrození globálnym otepľovaním a alternatívne čisté energie sú jedným z riešení,“ hovorí europoslankyňa Anna Záborská.

Európska únia che byť priekopníkom v používaní čistej energie, teda tej, ktorá nezaťažuje životné prostredie. Mikročastice nachádzajúce sa v ovzduší zo znečistenia majú ročne na svedomí až 400 000 úmrtí. “Táto štatistika je alarmujúca, a my musíme urobiť maximum, aby sme čo najviac eliminovali tohto tichého zabijaka,“ vysvetľuje europoslankyňa Monika Smolková.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Každá členská krajina bude musieť znižovať energetickú náročnosť podľa podmienok, kde sa nachádza. Tam, kde majú veľa slnka, budú využívať solárnu energiu, kde fúka vietor, tam veternú no a na Slovensku sa napríklad budú podporovať malé vodné elektrárne.

“V jednej krajine je viac slnka, v inej vody, v inej vetra, preto ten energetický mix musí byť na rozhodnutí národných krajín,“ vysvetľuje europoslanec Ivan Štefanec.

Pripravuje sa aj ďalšia vlna podpory zatepľovania, ktorá podľa podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča pomôže aj rodinným rozpočtom Slovákov. “Občania SR patria k tým, ktorí míňajú na energie pokiaľ si dobre pamätám okolo 15% v priemere zo svojich príjmov, čiže je to pomerne veľká položka rodinného rozpočtu,” hovorí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices