oblak
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Nad Európou poletuje rádioaktívny oblak. Odborníci nevedia, kde vznikol

PARÍŽ / Podľa francúzského Inštitútu pre ochranu pred radiáciou sa nad Európou v posledných týždňoch pohybuje oblak rádioaktívneho znečistenia. Príčinou je zrejme nehoda v jednom z jadrových zariadení v Rusku alebo v Kazachstane, ku ktorej došlo pravdepodobne ešte na konci septembra.

Francúzski odborníci haváriu v jadrovom reaktore vylučujú a znečistenie podľa nich nemá negatívny dopad na ľudské zdravie. Inštitútu sa zatiaľ nepodarilo určiť presnú lokalitu, kde oblak vznikol. Na základe poveternostného modelu ale odhadujú, že ide o pásmo južne od Uralu.

Podľa francúzskeho inštitútu môže byť príčinou kontaminácie zrejme nehoda v továrni na spracovanie rádioaktívneho paliva alebo v centre pre nukleárnu medicínu. Ruské úrady pritom podľa šéfa inštitútu Jeana-Marca Peresa uviedli, že žiadnu nehodu v týchto zariadeniach na svojom území nezaznamenali. Ruské ministerstvo energetiky zatiaľ správu o rádioaktívnom oblaku nekomentovalo. Nevyjadrili sa ani kazažskí predstavitelia.

Viac..  EÚ vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v roku 2024

Inšitút pre ochranu pred radiáciou s niekoľkými ďalšími európskymi centrami pre jadrovú bezpečnosť nameral v ovzduší vyššiu mieru ruténia 106, teda produktu, ktorý sa prirodzene v ovzduší nevyskytuje a je výsledkom štiepenia atómov v jadrovom reaktore. Hávariu reaktora ale stredisko vylúčilo, viedlo by to totiž ku kontaminácii aj inými látkami.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices