zdravie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Zatiaľ čo Európa zaznamenáva pokles, na Slovensku prípady HIV stúpajú

BRATISLAVA / Za posledné tri roky na Slovensku rekordne stúpol počet ľudí infikovaných vírusom HIV. V Európskej únii pritom počet prípadov medziročne klesol o šesť percent.

Na celom svete je dnes HIV pozitívnych takmer 37 miliónov ľudí. Drvivá väčšia v chudobných afrických krajinách. U nás tie čísla na prvý pohľad nevyzerajú až tak dramaticky – ku koncu júna zaregistrovali lekári 934 prípadov infekcie týmto vírusom. Lenže v porovnaní s vývojom infekcií od roku 1985 choroba stúpa priam raketovým tempom.

Zaujímavé je aj porovnanie výskytu infekcií HIV podľa krajov. Tu je zrejmé, že najviac ich je v Bratislavskom kraji. Za ním nasleduje Nitriansky a Trnavský. Čím ďalej na východ, tým je HIV pozitívnych menej. Mnohí žijeme v omyle, že infekcia HIV je najmä problémov homosexuálov, prípadne ešte narkomanov. Ako nám povedala doktorka Mária Vachalíková, je to omyl. „Celosvetovo prevláda heterosexálny spôsob prenosu. Je to zhruba 90 percent,“ informuje Mária Vachalíková z Centra pre liečbu HIV a AIDS.

Riziko nielen mladých

Rizikovou skupinou pritom rozhodne nie sú len mladí ľudia.Infekcia HIV ohrozuje aj ľudí vo vyššom veku. Ľudia po päťdesiatke si myslia, že ich už nič takéto neohrozuje. Liečba HIV dnes už dosiahla veľký pokrok. Ak sa podchytí dostatočne skoro, dá sa s tým pomerne dobre žiť. Vie o tom niečo aj Dalibor Dvorský, ktorý sa o tom, že má HIV dozvedel pri náhodnom vyšetrení. „Začal som mať problém so zrakom. V priebehu niekoľkých dní mi vypadlo zorné pole až to došlo do štádia, že som navštívil konečne lekára.“  Ľudí, ktorí sú v podobnej a možno i horšej situácii je čoraz viac.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Zdarma testovanie

Aj preto bude v bratislavskom Ružinove fungovať takzvaný Checkpoint s možnosťou bezplatného anonymného testovania. „Každý štvrtok, ide o rýchle testovanie, zaberie asi dve minúty,“ vysvetľuje Miloš Štefančík, predseda OZ Dom svetla Slovensko. Možnosti testovania na HIV sú samozrejme aj v ostatných krajoch. Aktuálne miesta testovania nájdete na webovej stránke domsvetlaslovensko.sk.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices