Filmova cena LUX 2017
PHOTO: © European Union- EP.

Filmovú cenu LUX získal tento rok film Sámska krv

Film Sámska krv režisérky Amandy Kernell, ktorý vznikol v koprodukcii Švédska, Nórska a Dánska, sa stal víťazom filmovej ceny LUX za rok 2017.

Laureáta jedenásteho ročníka ceny udeľovanej Európskym parlamentom vyhlásil v utorok napoludnie jeho predseda Antonio Tajani, ktorý zablahoželal filmovému štábu víťaznej snímky, ako aj ďalším dvom finalistom.

„Filmová cena LUX je vlajkovou loďou propagácie kinematografie, ktorá je vyrobená v Európe, ako aj nášho kreatívneho priemyslu a našej kultúrnej a jazykovej rôznorodosti,‟ uviedol Antonio Tajani.

„Siedme umenie vzniklo tu v Európe. Kinematografia je hybnou silou kultúry, hodnôt a dialógu. Tohtoročná cena je prípravou na budúcoročné ocenenie, ktoré bude udelené počas európskeho roka kultúrneho dedičstva. Kultúrne dedičstvo nepozostáva iba z literatúry a umenia. Tvoria ho aj príbehy, ktoré si rozprávame, a filmy, ktoré pozeráme. Ide o kostru našich životov,‟ dodal predseda EP.

Film Sámska krv režisérky Amandy Kernell rozpráva príbeh mladého sámskeho dievčaťa, ktoré opustí svoju komunitu kvôli snu o inom živote, no na ceste za svojim cieľom sa musí vysporiadať s rasistickými postojmi okolia.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Reakcie slovenských poslancov

„Film Sámska krv opisuje zápas o zachovanie národnej identity z pohľadu dospievajúceho dievčaťa. Je pripomenutím faktu, že v dejinách každého európskeho štátu  existujú čierne miesta. Potrebujeme viac takýchto filmov, ktoré kriticky a pravdivo zobrazujú našu minulosť,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices