Tajani
Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. PHOTO: © European Union- EP.

Dvojnásobný rozpočet EÚ. Predseda europarlamentu chce zaviesť celoeurópsku daň

BRUSEL / Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani vyzýva na zdvojnásobenie rozpočtu Európskej únie zo 140 miliárd eur na 280 miliárd eur. Na dosiahnutie týchto cieľov by chcel Tajani zaviesť celoeurópsku daň.

„Požadujeme 280 miliárd namiesto 140 miliárd eur ročne. Potrebujeme k tomu nové vlastné prostriedky EÚ, napríklad prostredníctvom dane z finančných transakcií uvalených na obchody na burzách,“ uviedol Tajani pred novinármi.

Podľa Tajaniho potrebuje Európska únia vyššie príjmy najmä pre vysoké náklady, ktoré so sebou nesie riešenie utečeneckej krízy, boj s terorizmom, ale aj zvyšujúca potreba investovať. Európania musia v budúcnosti viac investovať do energetiky a do digitalizácie priemyselných odvetví, inak nebude Únia schopná obstáť v konkurencii USA, Číny, Ruska a Indie, myslí si Tajani.

V súčasnosti rokuje Európsky parlament s ministrami financií všetkých 28 členských štátov o navýšení rozpočtu na budúci rok na 146,7 miliardy eur, čo je o 2,3 miliardy eur viac ako sú ministri v súčasnosti schopní ponúknuť. Podľa portálu Novinky.cz zhruba 80 percent príjmu pokrývajú príspevky členských štátov, zvyšok sú vlastné prostriedky, ktoré Európska únia získava predovšetkým výberom rôznych colných poplatkov.

Viac..  Europoslanec Jozef Mihál: Namiesto dane z cukru dovoľte predčasným dôchodcom pracovať

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices