Kiska
Andrej Kiska. PHOTO: © European Union- EP.

Príhovor Andreja Kisku v Euróspkom parlamente

ŠTRASBURG / Andrej Kiska vystúpil na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Len dva dni pred 28. výročím nežnej revolúcie sa prezident Andrej Kiska dnes prihovoril poslancom Európskeho parlamentu (EP) s prejavom venovaným Európskej únii (EÚ). „Slovensko už o dva dni oslávi svoje prvé kroky k demokracii,“ vyhlásil. Na svojej ceste Slovensko podľa neho uspelo aj vďaka snahe stať sa súčasťou Západu prostredníctvom členstva v EÚ, ktorú považuje za úspešný projekt. Pochybnosti o schopnosti EÚ odpovedať na spoločné výzvy a prekonávať problémy považuje Kiska za prehnané, dokonca nebezpečné. Tieto pochybnosti totiž v končenom dôsledku ovplyvňujú politické dianie v členských štátoch. “Nie som tu, aby som bagatelizoval hrozby populizmu, nacionalizmu a extrémizmu, ktoré sú poháňané nespokojnosťou v spoločnosti a zvýraznené profesionálne riadenou propagandou. Som tu, aby som plne odmietol tvrdenia, že niečo zhnité v EÚ je nejako zodpovedné na nedávny vzostup extrémizmu a nacionalizmu,” zdôraznil Kiska. Na boj s nimi EÚ podľa neho potrebuje silnejšie vedenie ako aj viac sebaistoty a obetavosti.

Spomenul nedávnu spoločnú deklaráciu slovenského prezidenta, predsedu parlamentu a premiéra, v ktorej sa všetci traja najvyšší ústavní činitelia vyslovili za proeurópske smerovanie Slovenska ako jedinú alternatívu budúcnosti krajiny. “Považujem to za veľmi dôležité. Vidíme, ako často sa EÚ zneužíva v politických kampaniach,” vyhlásil. Kiska sa vyjadril aj k ambícii Slovenska dostať sa do jadra EÚ. “Mali by sme sa však sústrediť na podstatu, na dosiahnutie presvedčivých výsledkov a nemíňať príliš veľa energie na debaty o jadre alebo viacrýchlostnej Európe. Táto diskusia nie je nová, len hráči a kontext sa zmenili,” povedal europoslancom. Dodal, že nové iniciatívy v rámci Únie by mali byť otvorené pre všetkých. EÚ podľa Kisku nepotrebuje radikálnu reformu, stačí len spoločne dokončiť už začaté. Vyjadril sa aj k migračnej kríze a zopakoval, že je našou povinnosťou pomáhať tým, ktorí utiekli zo svojich domovov, aby si zachránili život.

EÚ považuje Kiska za ekonomickú veľmoc, no jej hlas v oblasti obranných výziev je podľa neho len obmedzený, či už ide o Rusko, Sýriu či Líbyu. Na takúto funkciu však EÚ zatiaľ nemá kapacity ani právomoci. “Na Slovensku sme za ambicióznejšiu zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ. Obmedziť rolu EÚ na štedrého dobrodinca nie je podľa mňa udržateľné,” zdôraznil Kiska s tým, že EÚ by sa mala transformovať na silnejšieho globálneho hráča, najprv sa však jej členovia musia dohodnúť na tom, čo to presne znamená. Zároveň podotkol, že obranyschopnejšia EÚ nebude konkurenciou NATO či strategickému partnerstvu s USA. Podľa Kisku existuje viac možností na posilnenie spolupráce v rámci Únie, pričom Slovensko dáva prednosť takzvanej “stálej štrukturovanej spolupráci”.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Ruskú propagandu a informačnú vojnu považuje Kiska za nebezpečnú hrozbu, proti ktorej by mala EÚ spoločne konať. “Bolo by hanbou, keby európsky projekt zlyhal pre našu neschopnosť zastaviť šírenie lží a falošných správ,” vyhlásil. Podobná hrozba prichádza podľa neho aj zvnútra, ruské snahy na destabilizáciu Európy sú však stále drzejšie. Kiska v tejto súvislosti ocenil rezolúciu Európskeho parlamentu o ruskej propagande ako prvý krok na riešenie tohto problému. Slovenský prezident vyjadril podporu rozšíreniu EÚ o krajiny západného Balkánu, ktoré by malo byť prioritou napriek pomalému pokroku týchto štátov. Stabilita západného Balkánu je podľa neho dôležitá pre bezpečnosť EÚ. Únia by nemala stratiť záujem ani o Ukrajinu a naďalej túto krajinu podporovať, uzavrel Kiska.

Prezident Kiska vystúpil dnes napoludnie na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu s prvým príhovorom hlavy štátu SR od vstupu Slovenska do Európskej únie. V pléne europarlamentu vystúpil ako druhý prezident, po Rudolfovi Schusterovi, ktorý sa poslancom prihovoril v máji 2001, informovala tlačová atašé EP na Slovensku Soňa Mellak. Ako agentúru SITA informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta, vystúpenie hlavy štátu sa uskutočnilo na pozvanie predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho, s ktorým prezident Kiska absolvoval pred príhovorom aj samostatné rokovanie. Súčasťou dnešného programu Kisku v Štrasburgu bol tiež slávnostný obed s predsedom Tajanim a zástupcami politických skupín v Európskom parlamente a stretnutie s poslancami Európskeho parlamentu za Slovenskú republiku a eurokomisárom Marošom Šefčovičom. Prezidenta SR sprevádza na ceste štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices