Danko
Predseda NRSR Andrej Danko. PHOTO: © European Union- EP.

Vyhlásenie slovenských europoslancov k prejavu predsedu NR SR v Štátnej Dume Ruskej federácie

Vítame dnešný prejav prezidenta Andreja Kisku v Európskom parlamente. Ako poslanci Európskeho parlamentu sa snažíme našou prácou a postojmi podporovať víziu Slovenska ako modernej Európskej krajiny.   Naša krajina ale neexistuje v medzinárodnom a bezpečnostnom vákuu. Môžeme a máme rôzne pohľady na politickú správu vecí verejných, no musíme mať jasnú predstavu o tom kto sú naši spojenci a kto v medzinárodnom prostredí usiluje o bezpečnosť a lepší život našich občanov.

Prekvapil nás preto prejav, ktorý v čase vystúpenia prezidenta Kisku v pléne Európskeho parlamentu  predniesol predseda NR SR Andrej Danko na pôde Štátnej Dumy Ruskej federácie. Takéto vystúpenia žiaľ nerobia zo Slovenska dôveryhodného člena európskeho spoločenstva.

Chápeme vôľu niektorých občanov vidieť v Rusku kultúrneho partnera na dialóg a podporujeme spoločnú komunikáciu. Táto ale musí jasne reflektovať naše bezpečnostné záujmy a demokratické európske hodnoty.  Máme tiež na zreteli porušovanie základných noriem medzinárodného práva v prípade nášho suseda Ukrajiny a jej územnej celistvosti. Európska a euroatlantická hodnotová príslušnosť nie je samozrejmosťou, je našim záujmom ku ktorému sa potrebujeme živo hlásiť.

Viac..  V. Bilčík: O tom, čo robí Ficova vláda, nebudeme mlčať. Ďalšia debata o Slovensku v EP

Je preto nezodpovedné, ak jeden z našich najvyšších ústavných činiteľov po tom, ako sa k tejto orientácii doma prihlási, koná v zahraničí v priamom rozpore s oficiálnymi postojmi  Slovenskej republiky.

Tak ako Prezident Slovenskej republiky, aj my varujeme pred dvojakým jazykom, ktorým niektorí politici hovoria iné doma, iné na pôde európskych inštitúcií a iné napríklad v Moskve. Tento prístup podkopáva dôveru občanov k politikom a našich partnerov v dobré meno Slovenskej republiky.

Eduard Kukan

Miroslav Mikolášik

Richard Sulík

Branislav Škripek

Ivan Štefanec

Anna Záborská

Jana Žitňanská

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav.

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices