utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Dublinská reforma: Zelená pre zahájenie rozhovorov s ministrami o nových azylových pravidlách

Negociačný tím EP dostal zelenú na začatie rokovaní s ministrami členských štátov o reforme dublinských pravidiel a spravodlivom rozdelení žiadateľov o azyl medzi členské štáty.

Poslanci pomerom hlasov 390 (za): 175 (proti): 44 (zdržalo sa hlasovania) schválili návrh rokovacieho mandátu Európskeho parlamentu, ktorý plénu predložil Výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). Negociačný tím EP je tak pripravený na rokovania s Radou (ministrov) EÚ, ktorá však najprv musí schváliť vlastný rokovací mandát.

Navrhované zmeny takzvaných dublinských pravidiel by mali odstrániť existujúce nedostatky azylového systému EÚ a zaistiť, aby sa každý členský štát spravodlivo podieľal na spracúvaní žiadostí o udelenie azylu.

Členské štáty prvého vstupu, teda krajiny, vstupom na územie ktorých sa utečenci dostanú do Európskej únie, by podľa poslancov už nemali byť automaticky zodpovedné za spracovanie azylových žiadostí. Žiadateľ o azyl by mal byť urýchlene premiestnený do jedného z členských štátov na základe pevného distribučného kľúča.

Členské štáty, ktoré nebudú rešpektovať nové pravidlá a neprijmú časť azylantov za účelom spracovania ich žiadosti, by podľa poslancov mali čeliť riziku obmedzenia prístupu k fondom EÚ.

Vyhlásenie spravodajkyne 

„Nakoľko Európsky parlament je pripravený začať rokovania, naliehavo vyzývam Radu ministrov na čo najskoršie prijatie ich spoločnej pozície, aby sa mohli začať trojstranné rokovania a aby sme čo najskôr zadefinovali dobre fungujúci nový európsky azylový systém,‟ uviedla spravodajkyňa a hlavná vyjednávačka EP Cecilia Wikström (ALDE, SE).

Viac..  Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

Súvislosti 

Dublinský systém je právnym predpisom EÚ, na základe ktorého sa určuje členský štát zodpovedný za spracovanie jednotlivých žiadostí o medzinárodnú ochranu. Právo požiadať o azyl je zakotvené v ženevských dohovoroch, ktorých signatármi sú všetky členské štáty Únie a ktoré boli zapracované do zmlúv EÚ.

Predseda Európskeho parlamentu plénum, na základe článku 69c Rokovacieho poriadku EP, informoval o rozhodnutí výboru LIBE začať rokovania s Radou (ministrov) EÚ s cieľom dosiahnuť dohodu na finálnom znení reformy azylového systému EÚ. Nakoľko viac ako desatina všetkých poslancov vzniesla námietku voči navrhovanému mandátu, rozhodnutie výboru muselo byť podrobené hlasovaniu pléna EP.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices