europsky parlament
Európsky parlament diskutoval o stave právneho štátu v Poľsku. PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament vyjadril obavy v súvislosti s ohrozením právneho štátu a demokracie v Poľsku

Európsky parlament podnikol formálne kroky na spustenie prvej fázy postupu podľa článku 7 Zmluvy o EÚ voči Poľsku. 

Súčasná situácia v Poľsku predstavuje zreteľné riziko vážneho porušenia hodnôt Európskej únie, uvádza sa v uznesení, ktoré Európsky parlament schválil pomerom hlasov 438 (za): 152 (proti): 71 (zdržalo sa hlasovania).

Poslanci preto požiadali Výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci, aby plénu predložil na schválenie odôvodnený návrh výzvy adresovanej Radu (ministrov) EÚ na aktivovanie preventívneho mechanizmu podľa článku 7 odseku 1 Zmluvy o EÚ.

Pokiaľ bude riziko porušovania hodnôt Únie v Poľsku pretrvávať a Varšava odmietne konať v súlade s odporúčaniami na ich ochranu, procedúra môže vyústiť v pozastavenie hlasovacích práv krajiny v Rade.

Parlament vyjadril obavy najmä v súvislosti s ohrozením demokratickej zásady deľby moci, nezávislosti súdnictva a základných práv v krajine. Uznesenie vyzýva poľské orgány, aby plne dodržiavali spoločné európske hodnoty uvedené v článku 2 Zmluvy o EÚ a v poľskej ústave.

Poslanci zároveň vyzývajú

  • poľského prezidenta, aby nepodpisoval nové právne predpisy, ak nebudú v plnej miere garantovať nezávislosť súdnictva,
  • poľský parlament a vládu, aby v plnej miere vykonávali všetky odporúčania Európskej komisie a Benátskej komisie,
  • poľskú vládu, aby v súlade s predbežným rozhodnutím Súdneho dvora Európskej únie okamžite pozastavila rozsiahlu ťažbu dreva v Bielovežskom pralese,
  • poľskú vládu, aby rešpektovala právo na slobodu zhromažďovania,
  • poľskú vládu, aby prijala primerané opatrenia a dôrazne odsúdila xenofóbny a fašistický pochod, ktorý sa konal v sobotu 11. novembra 2017 vo Varšave,
  • poľskú vládu, aby zaujala pevné stanovisko v súvislosti s právami žien a dievčat tým, že bude poskytovať bezplatnú a dostupnú antikoncepciu bez diskriminácie a zabezpečí dostupnosť núdzovej antikoncepcie bez lekárskeho predpisu.
Viac..  Kandidátnu listinu pre voľby do EP podalo 24 politických strán a jedna koalícia

Reakcie slovenských poslancov

„Každá vláda členského štátu Európskej únie musí dodržiavať demokratickú deľbu moci a vytvárať také prostredie, aby mohli médiá slobodne pracovať. Aj nedávny masový pochod extrémistov vo Varšave ukázal, že poľská vláda nerobí pri obrane demokracie dosť,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

Ďalší postup

Výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) na základe článku 83 Rokovacieho poriadku EP vypracuje a predloží plénu na schválenie text odôvodneného návrhu, prostredníctvom ktorého môže Parlament vyzvať Radu, aby konala v súlade s článkom 7 odseku 1 Zmluvy o Európskej únii (ZEÚ) a aktivovala mechanizmus na ochranu právneho štátu z dôvodu rizika vážneho porušenia základných európskych hodnôt zo strany poľských orgánov.

Súvislosti

Európsky parlament podnikol formálne kroky smerom k iniciovaniu postupu podľa článku 7 ZEÚ zatiaľ iba raz. Plénum sa v máji 2017 obrátilo na výbor LIBE v súvislosti so situáciou v Maďarsku. Členovia výboru LIBE na svojej správe stále pracujú.

Od januára 2016 sa poslanci k stavu demokracie a právneho štátu v Poľsku vyjadrili v piatich rozpravách a dvoch uzneseniach. Dialóg medzi Európskou komisiou a poľskými orgánmi prebieha v rámci takzvaného postupu pre právny štát, ktorý bol aktivovaný v januári 2016.

Ďalšie stanovisko Benátskej komisie k situácii v Poľsku sa očakáva v decembri.

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices