Frank-Walter Steimeier
Frank-Walter Steimeier. PHOTO: © European Union- EP.

Nemecký prezident po prvýkrát na Slovensku. S Kiskom hľadeli do budúcna

BRATISLAVA / Odkaz 17. novembra, Európska únia a jej budúcnosť, hospodárske vzťahy, ale aj nárast extrémizmu boli hlavné témy rozhovoru prezidenta Andreja Kisku s nemeckým spolkovým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Ten je na prvej oficiálnej návšteve Slovenska. Podľa Steinmeiera je to pekný okamih byť na Slovensku, keď si pripomíname nežnú revolúciu.

Frank-Walter Steinmeier je na prvej návšteve Slovenska od svojho nástupu do funkcie v marci 2017. „Je to česť privítať Vás v tak významný deň, v Deň boja za slobodu a demokraciu,“ povedal Kiska svojmu nemeckému kolegovi. „Dnes, po 28 rokoch, sme svedkami niečoho, čo by nám možno vtedy ani nenapadlo. Že tu budeme stáť ako partneri, ako krajiny, ktoré sú spolu v jednom úžasnom projekte Európskej únie, ako partneri v rámci schengenu, kde neexistujú hranice, ako partneri, ktorí majú rovnakú menu, ako partneri, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty demokracie a slobody,“ povedala slovenská hlava štátu. Podľa Kisku sú on aj Steinmeier silne proeurópski prezidenti, ktorí vidia Úniu ako úžasný projekt mieru a stability.

„Teší ma, že Slovensko zastáva najmä zodpovednú úlohu. To potvrdzuje spoločné vyhlásenie prezidenta, premiéra a predsedu parlamentu, ktoré je proeurópske, ocenil spoločné vyhlásenie troch slovenských ústavných činiteľov k Európskej únii Steinmeier. Dodal, že je povinnosťou politikov prispieť k tomu, aby si Európska únia udržala svoju pozíciu aj po rozhodnutí Británie opustiť ju. Nemecký prezident tvrdí, že Únia musí prekonať krízu nedôvery a následky brexitu. Kiska vyhlásil, že Európska únia ako aj jednotlivé členské štáty potrebujú skutočných lídrov. „Populisti šíria strach, lídri, naozajstní politici prinášajú víziu,“ dodal slovenský prezident.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

O náraste extrémizmu nielen v reálnom živote

Prezidenti spolu diskutovali aj o šírení nenávisti nielen v reálnom živote, ale aj na sociálnych sieťach.  Naša krajina veľmi pozorne sleduje nový zákon, ktorý Nemecko prijalo,“ povedal Kiska Steinmeierovi. Nemecko nedávno prijalo tzv. facebookový zákon. Ten hovorí o tom, že ak sociálna sieť do 24 hodín neodstráni nenávistný príspevok, príspevok v rozpore so zákonom, dostane pokutu päť miliónov eur, a ak tak bude robiť systematicky, tak aj 50 miliónov. „Pokiaľ si sociálne siete neuvedomujú svoju zodpovednosť a nespravia si poriadok, potom je to úloha nás politikov,“ dodal Kiska.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices