europsky parlament
Hlasovanie poslancov Európskeho parlamentu. PHOTO: © European Union- EP.

Chemtrails, utajené lieky na rakovinu, zlovestné projekty mocných. EÚ ide bojovať s dezinformáciami

BRATISLAVA / Ľudstvo je ovládané chemickými látkami z lietadiel, rakovinu vylieči púpava, Európska únia je projekt židov na zničenie slovanských národov. Medzi ľuďmi najmä na internete koluje veľa konšpirácií a klamstiev. Mnohí im veria a podľa nich sa aj rozhodujú. Európska únia preto rozširuje kapacity na boj proti dezinformáciám.

Európska únia nechce jednu propagandu prebíjať inou, chce však odkrývať klamstvá, odhaľovať konšpiračné weby a veci zrozumiteľne vysvetľovať. „Našou snahou je byť rovnako akční, ako sú tí pôvodcovia dezinformácií, ktoré priamo pôsobia voči našim záujmom,“ hovorí Ivan Korčok, štátny tajomník MZV SR.

Únia identifikovala, že najviac dezinformačných kampaní pochádza z Ruska. Najnovšie na to upozornili Španieli, Briti či Holanďania. Poslanec Ján Marosz hovorí, že Slovensko je jednou z najzraniteľnejších krajín únie, ktoré podliehajú kremeľskej propagande. „Máme tu doslova peniaze ruských agentov, ktoré nám vo verejnom priestore vytvárajú tieto konšpirácie a dezinformácie,“ domnieva sa Ján Marosz, člen výboru NR SR na kontrolu SIS.

„Kedysi sa konšpirácie šírili rôznymi letákmi, teraz najmä cez sociálne siete,“ hovorí minister kultúry Marek Maďarič. Podporuje snahy aby Facebook, Google, či Twitter boli zadefinované ako médiá. Pre ne by to znamenalo aj zodpovednosť za obsah a samozrejme i prípadné postihy za porušovanie zákonov. „Oni si zatiaľ veľmi tvrdo chcú uhájiť to, že sú len nejaká sociálna sieť a nenesú žiadnu zodpovednosť za tie obsahy,“ vraví Maďarič.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Jednou z kľúčových vecí ako sa tomu do budúcnosti brániť, je kvalitné vzdelanie. „Mediálna výchova, keďže som vzdelaním aj pedagóg, je jeden z účinných nástrojov, ale musí byť urobený a sformátovaný dobre,“ myslí si Jozef Viskupič, podpredseda výboru NR SR pre médiá.

Poslanec s dlhoročnou praxou novinára, Karol Farkašovský, navrhuje zaradiť do osnov komunikačnú výchovu, a to od základných až po vysoké školy. „Aby sa naučili kriticky hodnotiť zdroje informácií a kriticky zhodnotiť aj samotnú kvalitu informácie,“ hovorí Karol Farkašovský, podpredseda výboru NR SR pre médiá.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices