terorizmus
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európa je napriek terorizmu jedným z najbezpečnejších miest na svete

Európska únia s terorizmom bojuje hneď na viacerých frontoch. Usiluje sa zastaviť radikalizáciu, zlepšuje výmenu informácií a údajov medzi policajnými orgánmi, zvyšuje kybernetickú bezpečnosť a odolnosť vonkajších hraníc, ale aj finančne výraznejšie prispieva protiteroristickým snahám, a zároveň sa snaží obmedziť financovanie terorizmu.

Jedna z francúzskych štúdií uvádza, že na vykonanie teroristických útokov v Paríži v roku 2015 potrebovali teroristi 108 000 eur. Práve pre nevysychajúce finančné zdroje sa Európsky parlament v snahe obmedziť prísun týchto zdrojov zameriava na pranie špinavých peňazí a na organizovaný zločin.

„Terorizmus je prirodzene osobitný druh zločinu, no využíva metódy organizovaného zločinu, teda tých, čo obchodujú s ľuďmi alebo s ľudskými orgánmi, prípadne perú špinavé peniaze,“ uviedla Nathalie Griesbeck zo Aliancie liberálov a demokratov za Európu.

Parlament zriadil osobitný výbor, v ktorom bude 30 poslancov skúmať všetky aspekty terorizmu a bude hľadať celoeurópske odpovede na hrozbu, ktorá nad hlavami Európanov neustále visí. Len v tomto roku útočili teroristi v Londýne i v Barcelone. Aj napriek tomu, že teroristická hrozba je stále reálna, patrí Európa k najbezpečnejším miestam na svete. Stále ale je čo zlepšovať.

Viac..  EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Pozrite si priložené video:

O vik

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices