Malta
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament žiada dôsledné monitorovanie právneho štátu na Malte

Právny štát sa na Malte musí posilniť a Komisia by mala situáciu v krajine dôsledne monitorovať s cieľom zaistiť nestranné presadzovanie práva. 

Vyplýva to z nelegislatívneho uznesenia, ktoré prijal pomerom hlasov 466 (za): 49 (proti): 167 (zdržalo sa hlasovania) Európsky parlament. Schválený text vyzýva Európsku komisiu, aby v otázke fungovania právneho štátu nadviazala s maltskou vládou dialóg. Exekutíva EÚ by tiež mala preveriť, či Malta dodržiava predpisy EÚ v namierené proti praniu špinavých peňazí a normy v oblasti bankovej regulácie.

Parlament vyjadril obavu v súvislosti s nezávislosťou maltskej polície, prokuratúry a súdov, ktorá môže byť ohrozená záujmami niektorých jednotlivcov. Poslanci tiež žiadajú vysvetlenie v súvislosti s programom predaja maltského a úniového občianstva osobám z tretích krajín. Plénum zároveň vyzvalo na nezávislé medzinárodné vyšetrenie vraždy investigatívnej novinárky Daphne Caruany Galizie, do ktorého bude v plnej miere zapojený Europol.

Zhoršujúce sa výsledky krajiny

Početné správy Europolu, Reportérov bez hraníc a Vyšetrovacieho výboru EP pre pranie špinavých peňazí, vyhýbanie sa daňovým povinnostiam a daňové úniky (PANA) vedú k vážnym obavám v súvislosti so správou vecí verejných na Malte, ako aj so stavom slobôd a nezákonnými aktivitami v krajine.

Hlavným problémom sú podľa uznesenia slabé výsledky maltských orgánov pri vyšetrovaní početných obvinení z korupcie, porušovania predpisov namierených proti praniu špinavých peňazí a noriem bankového dohľadu. Dôvodom je podľa poslancov nečinnosť polície a politický tlak na Finančnú spravodajskú a analytickú jednotku (FIAU). Uznesenie si tiež všíma, že osoby uvedené v správach FIAU a v panamských dokumentoch sú naďalej členmi vlády.

Parlament vyzval maltského policajného prezidenta, aby začal vyšetrovanie všetkých závažných obvinení. Maltské orgány dohľadu a súdy by sa podľa poslancov mali zaoberať procesom udeľovania licencie banke Pilatus, ktorý bol v ostatných mesiacoch predmetom ostrej kritiky. Prešetriť by sa mala aj činnosť v panamských dokumentoch spomenutej poradenskej spoločnosti Nexia BT, ktorá bola aktívna v súvislosti s programom udeľovania maltského občianstva.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Vysvetlenie programu udeľovania maltského občianstva

Uznesenie kritizuje program udeľovania maltského občianstva, a teda aj občianstva EÚ, individuálnym investorom za finančnú protihodnotu a vyzýva Komisiu, aby programy predaja občianstva dôsledne monitorovala. Uniknuté dokumenty vzbudzujú podľa poslancov obavy z možnej korupcie pri riadení maltského programu. Parlament preto vyzval maltskú vládu, aby objasnila, kto si kúpil maltský pas a ako kontroluje, či všetci noví občania strávili pred jeho zakúpením rok na Malte.

Reakcie slovenských poslancov

Je neakceptovateľné, že v členskom štáte Európskej únie sú páchané atentáty na novinárov. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine zavraždenej Daphne Caruanovej Galiziovej a žiadame dôkladné prešetrenie nielen jej vraždy, ale aj ďalších prípadov útokov na slobodu slova,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Únia bude mať špecializovaný úrad na boj proti praniu špinavých peňazí

Poslanci Európskeho parlamentu sa dnes zaoberali posúdením návrhu jednotných pravidiel Európskej únie zameraných na boj …

Consent choices