Odpoveď na ďalšie krízy: Dvojrýchlostná Európa

Ako by mala vyzerať budúcnosť Európskej únie, ak chce prežiť budúce krízy? Odpoveď je jednoduchá, píše Charles Grant, jedinou možnosťou je Macronova vízia – nechať neochotné krajiny za sebou a v kľúčových oblastiach pokročiť ďalej.

Vízia francúzskeho prezidenta má veľa protivníkov… Tradiční federalisti sa obávajú, aby viacrýchlostná Európa neoslabila inštitúcie EÚ a chcú využiť odchod Veľkej Británie, aby presadili zblíženie členských štátov. Progresívni federalisti sa stotožňujú s viacrýchlostnou Európou, integrácia jadra by však podľa nich mala byť pevnejšia, ako si ju predstavuje Macron. Euroskeptickí Stredoeurópania sa obávajú, že vo viacrýchlostnej Európe budú krajiny jadra zaobchádzať s ostatnými ako s občanmi druhej kategórie.

Súčasné politické trendy naznačujú, že sa EÚ pravdepodobne posunie k Macronovmu modelu. Francúzsky prezident našiel partnera v nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, s ktorou pripravuje nové iniciatívy v oblasti riadenia eurozóny. To pravdepodobne pomôže pri ďalšej integrácii menovej únie a vytvorení inštitúcií eurozóny, ako napríklad systému parlamentnej kontroly alebo vlastného rozpočtu.

Pružnejšia EÚ by bola životaschopnejšia a flexibilnejšia

Existujú samozrejme obmedzenia, do akej miery môže EÚ schému dvojrýchlostnej Európy využiť. Aby mohla Únia fungovať, každý štát sa musí zúčastniť základných politík, na ktorých je postavená. Je to jednotný trh, politika hospodárskej súťaže a obchodu, environmentálne pravidlá a zahraničná politika. To však stále ponecháva veľký priestor pre prispôsobovanie sa rôznym záujmom členských krajín.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Oslobodenie krajín od povinnosti zapájania sa do všetkých politík pomôže aj pri znižovaní domáceho politického napätia. Členské štáty, ktoré sa nechcú silnejšie integrovať, by nemali brániť ambicióznejším krajinám v ďalšom pohybe. Naopak, ambicióznejšia skupina štátov musí nechať otvorené dvere pre ostatných, aby sa mohli neskôr pripojiť.

Flexibilita by nepochybne spôsobila, že by bola Únia atraktívnejšia aj pre potenciálnych žiadateľov o členstvo.

Veľmi pravdepodobné je aj to, že by sa do Únie vrátila aj Veľká Británia – ak by mohla zostať vo „vonkajšom kruhu“, ktorý nezahŕňa euro, schengen a iné niektoré politiky…

 

O Milan Polešenský

Generálny sekretár Union of European Federalists Slovakia.

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices