benova
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci kritizujú Európsku komisiu. Pre odhalenie daňových rajov robí málo

ŠTRASBURG / Miliardy eur, ktoré by sa dali využiť na školy, cesty, či nemocnice v Únii putujú do daňových rajov a Európska komisia robí málo preto, aby sa to zmenilo. Rovnako ako členské štáty. Takto zhodnotili situáciu európski poslanci po zverejnených dokumentoch nazvaných Paradise papers.

Trinásť a pol milióna uniknutých dokumentov z bermudskej právnickej firmy ukazuje, že mnohí boháči či nadnárodné firmy posielali časť ziskov na Bahamy, Kajmanie ostrovy a Bahamy. „Sú to spoločnosti, ktoré často participujú na štátnych zákazkách, na európskych peniazoch a potom si tie peniaze vyvezú niekam do daňového raja,“ uviedla slovenská europoslankyňa Monika Beňová.

Podľa Európskej komisie spočíva kľúčové opatrenie v celoúnijnom zozname daňových rajov, ktoré sa bude týkať daňových poradcov, účtovníkov či finančných expertov. „Ľudia, ktorí pracujú s daňami, budú musieť pravidelne informovať daňové úrady o tom, ak budú zakladať napríklad schránkové firmy v daňových rajoch. Ak budú aktivity nelegálne, úrady môžu konať,“ načrtol svoju predstavu eurokomisár pre dane Pierre Moscovici.

Viacerí europoslanci označili kroky Európskej komisie proti nekalým praktikám za nedostatočné. „Exekutíva robí veľmi málo a nie len na úrovni Európskej komisie, ale aj na úrovni štátov,“ uviedol slovenský europoslanec Ivan Štefanec. Europoslankyňa Beňová uviedla, že v tomto prípade nie je dôveryhodný ani sám predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý práve v Luxembursku mnohé takéto pravidlá umožnil ako minister financií, neskôr ako premiér. „Som v Európskom parlamente 14 rok a ešte som nevidela jedno reálne opatrenie, ktoré by mohlo racionálnym a skutočným spôsobom tomuto zabrániť,“ uviedla Beňová.

Viac..  M. Beňová: Spotrebitelia musia byť lepšie chránení pred zavádzajúcimi reklamami

Eurokomisia kritiku odmieta a europoslancom zdôraznila, že čierny zoznam daňových rajov bude schválený už do konca tohto roka a nebráni sa ani ďalším, prísnejším opatreniam. Musia to však ešte schváliť aj členské štáty.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš.

O red

Odporúčame pozrieť

zvierata, kura, nosnice

Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Nové pravidlá znížia škodlivé emisie z priemyselných zariadení a veľkých chovov ošípaných a hydiny s …

Consent choices