lieky
Ilustračné PHOTO: © European Union.

O novom sídle liekovej agentúry sa rozhodne už zajtra. Slovensko je jeden z horúcich kandidátov

BRATISLAVA / v pondelok 20. novembra sa rozhodne o novom sídle Európskej liekovej agentúry (EMA). Predstavitelia členských štátov EÚ okrem toho budú neskôr hlasovať aj o novom sídle bankovej agentúry. Obe inštitúcie sídlia v súčasnosti v Londýne, pre blížiaci sa odchod Veľkej Británie z EÚ sa však musia presťahovať inam. Bratislava sa uchádza práve o sídlo liekovej agentúry, Praha o bankovú agentúru, pričom obe krajiny sa dohodli na vzájomnej podpore svojich ponúk.

Každú agentúru má hostiť iný štát, čo znamená, že ak niektorá krajina získa EMA, jej ponuka na sídlo bankovej agentúry prestane platiť. Hlasovať sa v prípade liekovej agentúry bude o 18 ponukách, ak medzitým niektorá krajina svoju ponuku nestiahne, ako to v piatok urobila Malta. Vláda ostrovného štátu svoj krok nezdôvodnila, skonštatovala len, že sa rozhodla stiahnuť ponuku po „dlhých rozhovoroch s EMA a ďalšími kompetentnými orgánmi v Európskej únii“.

V prvom kole má každá krajina k dispozícii šesť hlasov – tri udelí ponuke, ktorú považuje za najlepšiu, dva body druhej najlepšej a jeden bod tretej ponuke, ktorú považuje za vhodnú. Hlasovanie je tajné, krajiny teda môžu hlasovať aj za vlastné ponuky. Ak v prvom kole jedna ponuka získa tri body od minimálne štrnástich krajín, stáva sa okamžitým víťazom.

Môže rozhodnúť aj žreb

Ak sa nerozhodne v prvom kole, pokračuje sa hneď druhým kolom. Doň postúpia tri ponuky s najvyšším počtom bodov. V druhom kole má už každá krajina iba jeden hlas. Opäť bude potrebný hlas minimálne štrnástich krajín. Ak ho žiadna ponuka nezíska, pokračuje sa tretím kolom, do ktorého postúpia dve najlepšie. Ak ostanú na konci dve ponuky s rovnakým počtom hlasov, o novom sídle EMA rozhodne žreb. Jednotlivé krajiny sa môžu hlasovania aj zdržať, proti výsledku sa však už nebude dať odvolať.

Viac..  Michal Wiezik: Parlamentný návrh o nových genomických technikách vnímam negatívne

Slovensko ako sídlo agentúry ponúka vznikajúcu stavbu Westend Plazza na bratislavskej Patrónke, ktorú stavia J&T Real Estate. Denník Financial Times nedávno Bratislavu spolu s Milánom označil za horúcich kandidátov na sídlo liekovej agentúry.

Samotná EMA má však voči bratislavskej adrese výhrady: vo svojom hodnotení ponúk kritizuje nedostatočné dopravné spojenie so zvyškom Európy a upozorňuje na chýbajúcu úpravu manželstiev a registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia. Lieková agentúra tiež varuje, že v prípade presťahovania do Bratislavy či ďalších krajín strednej a východnej Európy nemôže zaručiť svoje fungovanie – viac ako 70 % zamestnancov v jej internom prieskume ohlásilo, že dá radšej výpoveď, než by sa malo presťahovať na východ.

Ponuku okrem Slovenska podali Belgicko (Brusel), Bulharsko (Sofia), Dánsko (Kodaň), Fínsko (Helsinki), Francúzsko (Lille), Grécko (Atény), Holandsko (Amsterdam), Chorvátsko (Záhreb), Írsko (Dublin), Nemecko (Bonn), Poľsko (Varšava), Portugalsko (Porto), Rakúsko (Viedeň), Rumunsko (Bukurešť), Španielsko (Barcelona), Švédsko (Štokholm) a Taliansko (Miláno).

O red

Odporúčame pozrieť

Európska lieková agentúra spúšťa Koordinačné centrum DARWIN EU

Európska lieková agentúra (EMA) zriadila novú podporu pre členské štáty Európskej únie (EÚ) s názvom …

Consent choices