VENEZUELA
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európska únia prijala sankcie proti Venezuele

Európska únia (EÚ) zakázala predaj zbraní do Venezuely a vytvorila systém, ktorý umožní zmraziť účty významných venezuelských predstaviteľov a uvaliť na nich cestovné obmedzenia. Na rokovaní v Bruseli sa na tom dohodli ministri zahraničia EÚ. Snažia sa tak zvýšiť tlak na prezidenta Nicolása Madura, ktorého vláda prísne zasahuje proti opozícii.

Zákaz predaja zbraní má zastaviť dovoz vojenského vybavenia, ktoré by mohla venezuelská armáda využívať na potlačenie protivládnych protestov a posilnenie štátneho dozoru. Ministri uviedli, že opatrenia môžu zvrátiť, bude to však závisieť od reakcie prezidenta Madura na požiadavku posilnenia demokracie v krajine.

V súvislosti so zneužívaním moci a korupciou už prijali finančné, cestovné a obchodné obmedzenia voči súčasným a bývalým politikom Venezuely aj Spojené štáty a Kanada.

Viac..  Ivan Štefanec: Umelá inteligencia bude kontrolovaná a usmerňovaná

Venezuela čelí zhoršujúcej sa politickej kríze. Prezident Maduro sa pokúša o zmenu ústavy, ktorú má zabezpečiť nové ústavodarné zhromaždenie. Cieľom je upevnenie vládnej moci, čo vyvolalo ostrú medzinárodnú kritiku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices