Merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union.

Nad novou vládou Angely Merkel sa zaťahuje. Potenciálny koaličný partner jej povedal nie

Rokovania o novej nemeckej vláde skrachovali. Stalo sa tak po tom, čo líder Slobodnej demokratickej strany (FDP) Christian Lindner v noci z nedele na pondelok oznámil, že strana už nebude pokračovať v koaličných rokovaniach, pretože odmieta ďalej ustupovať od svojich princípov.

Je lepšie nevládnuť, ako vládnuť nesprávne,“ vyhlásil líder FDP Christian Lindner. Čo sa bude po zlyhaní rozhovorov diať ďalej, zatiaľ nie je známe. Kresťanskodemokratická únia Nemecka/Kresťansko-sociálna únia Bavorska (CDU/CSU) nemeckej kancelárky Angely Merkel, jednoznačný víťaz parlamentných volieb, ktoré sa konali 24. septembra, chcela zobrať do koalície okrem FDP aj Zelených, s ktorými by sa mohla pokúsiť o sformovanie menšinovej vlády. Nemecko však pravdepodobne čakajú predčasné voľby.

Merkel sa v pondelok stretne s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom, ktorému formálne oznámi zlyhanie koaličných rokovaní. „Je to deň pre hlboké úvahy o tom, ako pokračovať s Nemeckom. Ako kancelárka urobím všetko pre to, aby som zabezpečila dobré riadenie krajiny v nadchádzajúcich zložitých týždňoch,“ vyjadrila sa.

Viac..  M. Beňová: Spotrebitelia musia byť lepšie chránení pred zavádzajúcimi reklamami

Stranám zapojeným do koaličných rokovaní sa nepodarilo vyriešiť viacero sporných otázok. Podľa spravodajského portálu BBC sa značne rozchádzali v problematike daní, migrácie aj ochrany životného prostredia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices