Manka
Europoslanec Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union- EP.

Vladimír Maňka: Internetové obchody dnes využíva viac ako 290 miliónov obyvateľov v EÚ

BRATISLAVA / Možno aj práve vám sa stalo, že ste si objednali tovar na internetovej stránke a po niekoľkých dňoch zistili, že po objednanej veci a peniazoch ani chýru ani slychu. Nie ste jediný. V Európe takto podvodní predajcovia oklamú milióny ľudí. Európsky parlament chce preto zvýšiť ochranu spotrebiteľov pred podvodmi pri internetových nákupoch a rýchlejšie odhaliť nepoctivých predajcov. Nové nariadenie má tiež rozšíriť právomoci vnútroštátnych orgánov.

„Už dnes využíva internetové obchody viac ako 290 miliónov obyvateľov v EÚ. A je to v objeme až 600 miliárd eur,“povedal Vladimír Maňka z Aliancie socialistov a demokratov. Pravidlá porušovali skoro všetky portály s ponukou dovolenkových zájazdov, elektroniky, ale aj oblečenia, či spotrebiteľských úverov. „Dnes naozaj veľa obchodov funguje už len online a nemajú kamenné predajne, ale dochádza aj k stále väčšiemu počtu podvodov,“ povedala Jana Žitňanská za Európskych konzervatívcov a reformistov.

Poslanci schválili celoúniové pravidlá, ktoré by mali zvýšiť ochranu spotrebiteľov pri internetových nákupoch a rýchlejšie odhaliť nepoctivých predajcov. Nová legislatíva odstráni nedostatky, ktoré vyplývajú z odlišných prístupov v jednotlivých členských štátoch.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

„Keď sa bude Slovák obracať na nemecký kontrolný organ, tak s ním bude zaobchádzané ako s občanom Nemecka,“ povedal za Európsku ľudovú stranu Ivan Štefanec. Vnútroštátne orgány budú môcť požiadať registrátorov domén a bánk o informácie potrebné pre odhalenie nepoctivých obchodníkov, alebo možnosť nariadiť zreteľné zobrazenie varovania pre spotrebiteľov, či možnosť uložiť pokutu nepoctivému online predajcovi. Viac sa budú v tomto boji angažovať aj Spotrebiteľské organizácie. Napríklad pri nahlasovaní podozrení z porušovania právnych predpisov, o ktorých sa dozvedia ešte pred vnútroštátnymi orgánmi, ako aj pri ich vyšetrovaní.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices