lieky
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Lieková agentúra na Slovensku nebude. Bratislava sa nedostala ani do druhého hlasovania

BRUSEL / Dlhé mesiace lobovali predstavitelia 19 štátov Európskej únie o to, aby bola Európska lieková agentúra práve u nich. Hoci sa Bratislava javila byť favoritom, neuspela. Nepostúpili sme ani do druhého hlasovania.

Z boja o Európsku liekovú agentúru sídliacu v Londýne, ktorá si po brexite musí hľadať nové sídlo, odstúpili ešte pred hlasovaním Malta, Chorvátsko a napokon aj Írsko. Ostalo tak 16 súperiacich miest a Bratislave mala pomerne vysoké šance, najmä vzhľadom k tomu, že u nás žiadna európska agentúra nesídli. Po prvom kole hlasovania je jasné, že nateraz ani nebude. „Pre Bratislavu je to zlá správa, z východnej Európy mala  najvyššiu šancu,“ píše portál Politico.eu.

Do druhého kola postúpil holandský Amsterdam, dánska Kodaň a talianske Miláno, píše portál politico.eu.

Zaujímavé je, že podľa stávkovej kancelárie Ladbrokers bolo poradie favoritov nasledovné: Amsterdam, Miláno, Bratislava, Viedeň a posledná v TOP 5 bola Kodaň. Za favoritov nás spolu s Milánom označil pred časom aj denník Financial Times.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

O výsledku rozhodujú ministri všetkých krajín EÚ, za Slovensko je to minister zdravotníctva, Tomáš Drucker. Podporu Slovensku vyjadrili napríklad ostatné krajiny V4. Hlasovanie je však pomerne komplikované, keďže sa nedávalo po hlase, ale 3 získal od jedného ministra jeho najväčší favorit, 2 druhý v poradí a 1 tretí.

Hlasuje sa zároveň aj o sídle Európskej bankovej agentúry, o tú malo záujem len osem miest. Ak sa ej niektoré mesto hlásilo o obe agentúry, je vylúčené, aby dostalo obe. Ak uspeje v jednom hlasovaní, z druhého automaticky vypadne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices