Vybor EP
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä glyfosát a ochranu spotrebiteľov na internete

V Európskom parlamente sa bude tento týždeň konať konferencia o Afrike. Poslanci sa budú venovať zákazu glyfosátu a hlasovať o distribúcii televízneho a rozhlasovaného vysielania online. 

Európsky parlament organizuje verejné vypočutie o glyfosáte potom, ako mu bola doručená európska iniciatíva občanov za jeho zákaz. V októbri poslanci zamietli predĺžiť tomuto kontroverznému herbicídu licenciu a žiadajú, aby bol do roku 2022 úplne zakázaný. Členské štáty budú 27. novembra hlasovať o predĺžení jeho licencie o ďalších päť rokov.

Členovia výborov pre vnútorný trh a právne veci budú hlasovať o nových pravidlách na ochranu spotrebiteľov na internete. Legislatívny návrh požaduje napríklad záruku vrátenia peňazí v prípade, ak film alebo hra, ktorú si kúpite na internete a stiahnete, nebude fungovať.

Výbor pre právne veci bude hlasovať o nariadení na lepšiu distribúciu online televízie a rozhlasu po celej EÚ.

V stredu sa bude v Parlamente konať konferencie o Afrike pri príležitosti blížiaceho sa summitu EÚ-Afrika. Okrem Antonia Tajaniho a Federicy Mogheriny počas nej vystúpi prezident Stredoafrickej republiky Faustin-Archange Touadéra a šéf Európskej investičnej banky Werner Hoyer.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Útvar EP pre zhodnotenie vedeckých a technologických možností (STOA) organizuje prednášku o médiách a umelej inteligencii.

Do Parlamentu zavíta predseda Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Rozprávať sa bude s poslancami hospodárskeho a menového výboru.

Členovia výboru pre občianske slobody sa stretnú s predsedom Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO), ktorý im príde predstaviť výročnú správu. EASO je agentúra EÚ, ktorej úlohou je pomáhať členským štátom pri vybavovaní žiadostí o azyl.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices