klus
Tímlíder SaS pre politický systém a zahraničnú politiku Martin Klus. PHOTO: archív SaS.

SaS vyzýva vládu, aby predložila Istanbulský dohovor parlamentu

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva vládu Roberta Fica, aby po rokoch od jeho podpisu prerokovala Istanbulský dohovor a doručila ho parlamentu na schválenie.

„Je absurdné, že vláda, ktorá proklamuje hlbšiu európsku integráciu Slovenska, nie je schopná prihlásiť sa k hodnotám, na ktorých Európska únia stojí,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS a členka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Natália Blahová a pokračovala: „Ochrana žien pred násilím je celoeurópskatéma s dosahom na ochranu západnej civilizácie. Jej imanentnou súčasťou je zabezpečenie dôslednej rovnoprávnosti medzi mužmi a ženami, do ktorej spadá  aj zákaz nútených manželstiev, zákaz manželstiev detí a zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.“

Ochrana západného konceptu ľudských práv a rovnoprávnosti medzi pohlaviami naberá podľa SaS na význame, keď sa v Európe aj prostredníctvom migrácie posilňujú cudzie vplyvy z iných kultúrnych prostredí. Zároveň platí, že v sekularizovanom právnom systéme Európskej únie sa nedá na otázky rodovej rovnosti pozerať len očami kresťansko-katolíckejtradície, pretože tá nereflektuje realitu v jej celosti.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

„Slovenská vláda, ktorej väčšinu tvoria politické sily, ktoré sa formálne hlásia k európskej modernej ľavici a liberalizmu, by mala vyslať do Európy jasný signál, na akých pozíciách stojí. Dnes to jasné nie je a aj to môže byť jedným z dôvodov, prečo Slovensko nedostalo ani do druhého kola na výber nového sídla Európskej liekovej agentúry,“ uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS pre politický systém a zahraničnú politiku Martin Klus.

Poslanci stany SaS sú v parlamente pripravení podporiť Istanbulský dohovor.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices