Salami
Husejn Salami, reprofoto.

Ak nás bude Európa ohrozovať, zvýšime dolet našich rakiet, vyhráža sa Irán

TEHERÁN / Pokiaľ bude Európa ohrozovať Irán, Teherán predĺži dolet balistickej rakety nad dve tisíc kilometrov. Uviedla to iránska agentúra Fars s odvolaním na predstaviteľom revolučných gárd.

Francúzsko vyzvalo k nekompromisnému dialógu s Iránom o jeho programu balistických rakiet. Teherán ale trvá na tom, že program je obranný. „Ak sme obmedzili dolet našich rakiet na 2 000 kilometrov, nebolo to pre absenciu technológií,“ prehlásil podľa agentúry Husajn Salámí. „Až doteraz sme mysleli, že Európa pre nás hrozbu nepredstavuje, a dolet našich striel sme nezvyšovali. Pokiaľ sa ale Európa chce stať hrozbou, urobíme to,“ dodal Salámí

Irán je za svoj raketový program kritizovaný a niektoré krajiny ju označujú za porušenie dohody o obmedzenie iránskeho jadrového programu z roku 2015.

Ako uviedla koncom októbra agentúra Reuters, iránsky prezident Hasan Rúhání prehlásil, že Irán bude aj naďalej vyrábať rakety na obranu štátu a toto rozhodnutie nepovažuje za porušovanie medzinárodných dohôd.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

„Zostrojili sme rakety, vyrábame ich a mienime v tom pokračovať. Toto rozhodnutie žiadne medzinárodné dohody neporušuje,“povedal Rúhání v prejave v parlamente.

Irán v septembru predstavil svoju novú balistickú strelu, ktorá je schopná niesť niekoľko bojových hlavíc a má dolet 2000 kilometrov. Zasiahnuť by tak mohla značnú časť Blízkého východu, vrátane Saudskej Arábie a Izraela.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Niektoré členské štáty EÚ v reakcii na útok Teheránu na Izrael vyzvali na rozšírenie sankcií …

Consent choices