Cena Karola Velkeho
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Cenu Karola Veľkého pre mládež udeľuje Európsky parlament už desať rokov

Šikovní mladí Európania strávili v Bruseli tri dni. Navštívili Parlamentarium a Dom Európskej histórie. Stretli sa s predsedom Antoniom Tajanim a poslancami kultúrneho výboru, ktorým predstavili svoje víťazné projekty.

Tohtoroční víťazi

Všetci traja tohtoroční víťazi, ktorým bola cena udelená v máji, sa zhodujú na tom, že im dodala veľa sebavedomia a chuti pokračovať ďalej.

„Vidíte, že vaša práca, ktorú robíte dobrovoľne, pomáha ostatným a ešte je aj ocenená,“ teší sa Gabriela Jelonek z Poľska. Za svoju rozhlasovú reláciu o Erasme – Erasmus evening – dostala tento rok prvú cenu. A neskôr prišli aj ponuky pracovať pre poľské či zahraničné stanice. 

 „Bolo to po prvý krát, čo sme dostali širšie uznanie. Povedali sme si, že sa na náš projekt sústredíme viac a budeme pokračovať,“ hovorí Ties Gijzel z Holandska. Projektom je web stránka Are We Europe, kde mladí ľudia z celej Európy každý rok prispievajú článkami na konkrétnu tému.

Aj Dánka Monika Elend, ktorá reprezentuje projekt Re-discover Europe, hovorí, že cena ich „inšpirovala robiť oveľa viac.“ Spoločne s ďalšími mladými ľuďmi zorganizovala v dánskom meste Aalborg podujatie o budúcnosti Európy a jej kultúrnej rozmanitosti.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Prihláste sa aj vy! 

Pracujete aj vy na podobnom projekte s európskou dimenziou? Ak máte od 16 do 30 rokov, tak neváhajte a prihláste sa aj vy. Tri najlepšie projekty od dostanú aj finančnú odmenu vo výške 7500, 5000 a 2500 eur. Viac informácií a prihlasovací formulár nájdete na web stránke Ceny Karola Veľkého. 

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices