Cina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Čína sľúbila krajinám strednej a východnej Európy tri miliardy dolárov

BRATISLAVA / Čína sa chystá v strednej a východnej Európe investovať vo veľkom. Na summite v Budapešti to oznámil čínsky premiér. Na rozvojové a investičné projekty chce jednotlivým krajinám poskytnúť viac ako tri miliardy dolárov. Cieľom je podporiť spolu prácu Číny s týmto regiónom. Najviac peňazí pôjde prostredníctvom medzibankovej asociácie, ktorej činnosť na summite slávnostne odštartovali.

Čína poskytne krajinám strednej a východnej Európy na rozvojové a investičné projekty viac než tri miliardy USD. Investícia má podporiť spoluprácu Číny s regiónom. Uviedol to čínsky premiér Li Kche-čchiang na zasadaní krajín strednej a východnej Európy a Číny. Žiadne bližšie podrobnosti k investíciám neuviedol.

V rámci summitu má byť slávnostne odštartovaná činnosť medzibankovej asociácie medzi Čínou a krajinami strednej a východnej Európy. Pod záštitou tejto asociácie poskytne China Development Bank krajinám na rozvoj dve miliardy eur, uviedol Li.

Viac..  Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

Ďalšie peniaze majú krajiny získať z fondu investičnej spolupráce. Li oznámil, že Čína do fondu poskytne jednu miliardu dolárov. Veľká časť týchto peňazí má smerovať do krajín strednej a východnej Európy, napísala agentúra Reuters.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

Čína vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím Európskej komisie (EK), ktorá začala vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín. …

Consent choices