ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slováci žijú o štyri roky kratšie ako je priemer Európskej únie

BRATISLAVA / Najdlhšie sa dožívajú ľudia v Španielsku, v priemere 83 rokov a najmenej v Litve. Tam je to priemerne 74 rokov a 6 mesiacov. Napríklad v susednom Česku žijú ľudia o dva roky dlhšie, Rakúšania o 5 rokov, Poliaci o rok, ale Maďari zas o rok menej ako my. Slovensko tak skončilo šieste od konca, na 26 mieste.

Hlavným dôvodom, prečo žijeme menej, ako je priemer Európskej únie, nie je naše zdravotníctvo, ako by si možno mnohí mysleli. „Väčšina 50 – 60 percent zdravia je ovplyvneným spôsobom života, čiže to čo jeme, aký máme stres, ako sa pohybujeme, či pijeme veľa alkoholu, či fajčíme a tak ďalej,“ informuje Dušan Zachar z INEKO.

Dĺžku života tak ovplyvňuje 50 – 60 percentami spôsob života. Na druhom mieste je prostredie, v ktorom žijeme – 20 – 25 percent. Tiež genetická výbava 10 – 15 percent a až potom nasleduje úroveň zdravotníctva, čo je tiež približne 10 – 15 percent. Stále sú však na Slovensku veľké rozdiely medzi ľuďmi podľa toho, aké máme sociálne zázemie.

„Ľudia s nižšími príjmami majú horší zdravotný stav ako tí s vyššími príjmami, asi to je spojené aj s prístupom ku kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti a tiež aj s prevenciou. Taktiež ľudia s nízkym vzdelaním alebo bez vzdelania žijú v priemere o 10 rokov kratšie ako tí s vyšším vzdelaním,“ povedal Dušan Chrenek zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Dokonca na Slovensku žijú ľudia s nižším, alebo žiadnym vzdelaním v priemere o 10 rokov kratšie ako tí, ktorí majú vyššie vzdelanie. ​Zaujímavé ale ešte je, že na Slovensku sa ženy dožívajú výrazne dlhšie. Muži v priemere 73 rokov a ženy viac ako 80. Stále ale máme podľa Európskej komisie na choroby vyššiu úmrtnosť ako väčšina ostatných členských krajín.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že preto rozširuje preventívne prehliadky, ktoré budú hradené z verejného poistenia. „Rozšírenie rozsahu preventívnych prehliadok, čím je možná lepšia a včasnejšia diagnostika, ľudia majú navyše k dispozícii napríklad pečeňové testy, vyšetrenie uzlín, ale napríklad aj fluorizáciu zúbkov u detí,“ vymenováva hovorkyňa zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Najviac dĺžku života ovplyvňuje spôsob nášho života. Čiže aby sme dobehli priemer Európskej únie, mali by sme podľa odporúčaní zmeniť spôsob života, a teda menej stresu, menej nezdravých jedál a viac športovať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices