CETA
Ilustračné PHOTO: © European Union.

SaS: CETA obsahuje chybný zákon, Slovensku hrozia miliónové arbitráže

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) žiada ministra hospodárstva Petra Žigu o nápravu chyby v obchodnej dohode CETA, aby Slovensko zbytočne neriskovalo desiatky miliónov eur v medzinárodných arbitrážach a v platbách za služby rôznych drahých právnikov.

Ako upozornila na tlačovej besede poslankyňa NR SR a tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová, pozorní aktivisti si všimli, že v zmluve CETA je chyba, ktorú môžu využiť kanadské banské spoločnosti. „Aktuálne platný geologický zákon z roku 2007 hovorí, že dobývanie rádioaktívnych nerastov (uránu) je zakázané, pokiaľ obyvatelia každej dotknutej obce, v ktorej by mal geologický prieskum či ťažba rádioaktívnych nerastov prebiehať, v miestnom referende nevyslovia súhlas s takouto ťažbou. Problém je, že CETA neobsahuje tento zákon, ale zákon, ktorý je neplatný, a ktorý bol nahradený práve spomenutým zákonom z roku 2007,“ uviedla Zemanová.

CETA je medzinárodná dohoda, má prednosť pred zákonmi SR. Po prerokovaní vo Vláde SR ju musí schváliť NR SR a ratifikovať prezident SR. „Ak by bola CETA ratifikovaná s chybou, môže to Slovensku spôsobiť vážne ekonomické škody v prípade súdnych sporov a arbitráží,“ hovorí Anna Zemanová, ktorá verí, že v tomto prípade ide o chybu a nie o úmyselnú stratégiu strany Smer-SD získať výhodné zákazky pre jej blízke právnické firmy.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Do piatka prebieha medzinárodné pripomienkové konanie k tejto dohode medzi Kanadou a členskými štátmi EÚ. Poslanci za SaS Zemanová, ako aj Alojz Baránik podpísali hromadnú pripomienku, v ktorej signatári žiadajú uvedenie platnej legislatívy v dohode CETA.

Podľa Alojza Baránika sú naše skúsenosti s medzinárodnými arbitrážami katastrofálne, o to viac by sme mali byť ostražití. „Pre istých ľudí je vyrobenie chyby v situácii, keď konajú za štát, základom na to, aby sa nabalili na problémoch, ktoré z toho vzniknú. Nemyslím teraz nevyhnutne len investorov z kanadskej strany, ktorí by v budúcnosti mohli viesť spory o náhradu škody. Mám namysli tých, ktorí prišli k veľkým majetkom na základe sporov so štátom alebo štátnymi podnikmi v dôsledku úkonov, ktoré sa odohrali v minulosti,“ poznamenal A. Baránik.

Strana SaS dohodu CETA ako takú podporuje.

O dac

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices