krv, zdravie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

V Európe pribudlo viac ako 29 000 ľudí nakazených HIV. Ako je na tom Slovensko?

ŠTOKHOLM / Počet ľudí, u ktorých minulý rok zistili vírus HIV vyvolávajúci syndróm zlyhania imunity (AIDS) zostal v 31 sledovaných krajinách Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru oproti predošlému roku 2015 pomerne nezmenený. Celkovo bolo v Európskom stredisku pre prevenciu a kontrolu chorôb nahlásených 29 444 novoinfikovaných.

Zatiaľ čo celkový trend v 31 sledovaných krajinách bol v posledných desiatich rokoch podľa správy pomerne stabilný, rozdiely medzi jednotlivými štátmi sú značné. Minulý rok niektoré z nich po prvýkrát po niekoľkých rokoch zaznamenali pokles novoinfikovaných. Sú to Rakúsko, Belgicko, Dánsko, Estónsko, Francúzsko, Taliansko, Nizozemsko, Španielsko a Británia. Najnižšia miera výskytu nových prípadov HIV bola na Slovensku. 

Muži s počtom 8,9 novonakazených na 100 000 obyvateľov patria medzi rizikovejšiu časť populácie oproti ženám. Najčastejším spôsobom prenosu AIDS je sex medzi mužmi. V sledovaných 31 krajinách sa týmto spôsobom nakazilo 40 percent novonakazených, ďalších 32 percent pripadá na prenos pri heterosexuálnych stykoch. Štyri percentá infekcií HIV vznikajú pri používaní injekčných ihiel a menej ako jedno percento prenosom z matky na novorodenca.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

V správe, ktorú zverejnilo Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb so sídlom v Štokholme, uvádzajú aj štatistiky zo širšieho regiónu, ktorý sa dotýka krajín od Atlantiku po Pacifik, vrátane krajín bývalého Sovietskeho zväzu. V tejto oblasti bolo minulý rok registrovaných 160 453 novoinfikovaných, čo je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie historický rekord. Najvyššiu mieru výskytu HIV malo Rusko, za ním bola Ukrajina, Bielorusko a Moldavsko. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices