zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 47. týždňa 2017

ÚČET ZA BREXIT JE STÁLE NEISTÝ A ROKOVANIA VIAZNU. BRITSKEJ

NEMECKO: Uplynulý týždeň boli zverejnené ceny nemeckých priemyselných výrobcov [inflácia PPI]. Tie v októbri medziročne vzrástli o 2,7 %, čo je v súlade s trhovým konsenzom. Oproti septembrovému rastu [3,1 %] tak ceny priemyselníkov zvoľnili svoje tempo rastu.

Rokovania o zostavení novej nemeckej vlády boli neúspešné, a to najmä z dôvodu rozdielnych názorov politických strán v otázke migrácie a daní. Je niekoľko variant ako ďalej, a jednou z nich sú aj predčasné voľby. To je však hrozba pre európsku menu, nakoľko je možné, že by si populistická a euroskeptická strana AfD polepšila.

„Index IFO odrážajúci podnikateľské prostredie v nemeckej ekonomike sa v novembri vyšplhal na rekordných 117,5 bodu. Trhový konsenzus počítal so stagnáciou hodnotenia tohto indexu na októbrovej hodnote 116,7 bodu. Inak to už bolo pri indexe IFO mapujúceho súčasnú situáciu. Respondenti zhodnotili aktuálny stav v ekonomike na úrovni 124,4 bodov, čo je o -0,4 bodu horšie v októbri. Naopak zlepšili sa očakávania do budúcnosti. Tu hodnota indexu IFO dosiahla rovných 111 bodov, čo znamená prilepšenie si o 1,8 bodu od októbra,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Uplynulý týždeň sa to „hemžilo“ aj správami z Veľkej Británie. Už dlhšiu dobu viaznu rokovania medzi EÚ a Britániou o brexite. Kameňom úrazu je tzv. účet za brexit, ktorý by mala Británia zaplatiť do rozpočtu únie. Obe strany sa totiž nevedia dohodnúť na sume, ktorou by Londýn mal vyrovnať svoje finančné záväzky voči EÚ a v dôsledku toho viaznu ďalšie rokovania o brexite a obchodnej dohode medzi nimi. Britská vláda naposledy ponúkla čiastku 20 mld. eur, EÚ však požaduje 60 mld. eur. A podľa najnovších informácií Británia aktuálne navýšila ponúkanú čiastku na 40 mld. eur s cieľom, aby sa odblokovali vzájomné rokovania. 14. a 15. decembra sa uskutoční summit EÚ, na ktorom by sa malo hovoriť aj o podmienkach brexitu.

Pozitívne správy prišli z britského priemyslu. Celkové objednávky v tamojšom spracovateľskom priemysle v novembri vzrástli na najvyššiu úroveň za takmer 30 rokov a objednávky na export vzrástli na najvyššiu hodnotu za vyše 20 rokov. Vyplynulo to z prieskumu CBI [Konfederácie britského priemyslu]. Výsledky poukazujú na to, že britskému priemyslu sa darí vďaka priaznivému vývoju globálnej ekonomiky a vďaka slabšej libre, ktorá podporuje export.

USA: Minulý týždeň „hladinu na trhoch rozvírila“ aj šéfka Fed-u Janet Yellenová, ktorá odovzdala do rúk prezidenta Trumpa svoju rezignáciu. Yellenová odíde aj z Rady guvernérov Fed-u hneď po tom, ako zloží prísahu a prevezme jej funkciu Jerome Powell, ktorého za nového šéfa Fed-u nominoval Donald Trump. Jeho nomináciu by mal tento týždeň potvrdiť americký Senát. Yellenovej funkčné obdobie ako šéfky Fed-u končí 3. februára, ale v Rade guvernérov by mohla zostať až do januára 2024.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Predaj existujúcich US domov v októbri medzimesačne vzrástol o dve percentá, zatiaľ čo trhový konsenzus počítal iba s dvoma desatinami percenta. Prvotný odhad indexu PMI vo výrobe klesol o -0,8 bodu na 53,8 bodov, čo sklamalo trhy, keďže očakávali úroveň 55 bodov. Aj index PMI v službách sklamal trhy. Očakávali totižto stagnáciu na októbrovej úrovni 55,3 bodov, no podľa prvotného odhadu klesol index o -0,6 bodu. Kompozitný index si tak v konečnom dôsledku pohoršil o -0,6 bodu a dosiahol 54,6 bodu.

Nové týždenné žiadosti o hypotéky sa v uplynulom týždni viac-menej nezmenili, zaznamenali iba mierny nárast na úrovni desatiny percenta. Nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti pribudlo za 46. týždeň 239 tisíc, čo sa takmer presne trafilo do trhového odhadu na úrovni 240 tisíc. Je to pokles o -13 tisíc žiadostí v porovnaní s tým predchádzajúcim týždňom. US objednávky tovarov dlhodobej spotreby v októbri klesli o -1,2 %, pričom trhový konsenzus počítal s miernym rastom na úrovni 0,3 %. US spotrebiteľská dôvera sa však vyvíjala priaznivo. Oproti októbru vzrástla o 0,7 bodu na novembrových 98,5 bodov. To prekonalo aj očakávania trhu, ktorý odhadoval, že ekonomický sentiment University of Michigan dosiahne hodnotu 98 bodov. Minulý týždeň sa k slovu dostala aj šéfka Fed-u Janet Yellenovej a taktiež bol zverejnený aj zápis z posledného októbrovo-novembrového zasadnutia americkej centrálnej banky. Hlava Fed-u sa vyjadrila, že si nie je istá [a nielen ona, ale aj jej kolegovia], či nízka miera inflácie je naozaj len dočasná. Tieto pochybnosti tak môžu mať vplyv, že plány uťahovania menovej politiky Fed-u nebudú také rýchle ako sa pôvodne očakávalo. Na tohtoročné zvyšovanie úrokových sadzieb by to vplyv mať nemalo, investori sú presvedčení, že k zvýšeniu dôjde na decembrovom zasadnutí. No trhy budú zvedavé, aké tempo zvyšovania nasadí centrálna banka v roku 2018. Zároveň sa však odchádzajúca šéfka Fed-u vyjadrila, že inflácia by sa podľa nej v priebehu roka až dvoch mala vrátiť k svojmu cieľu, t. j. k dvom percentám.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices