Peter Kazimir
Peter Kažimír. PHOTO: © European Union.

Kažimír zaželal Centenovi veľa síl. Jeho rozhodnutia sa dotknú každého občana EÚ

BRATISLAVA / Po tom, čo sme nezískali centrum liekovej agentúry, ktorá sa po brexite presťahuje do Amsterdamu, ušiel nám aj flek šéfa skupiny ministrov financií eurozóny, kde sa do druhého kola dostal Peter Kažimír. Náš minister sa vzdal svojho hlasu v prospech portugalského kandidáta, ktorý patrí do rovnakej skupiny európskych socialistov. Skupina post síce dostala, ale Slovensko vyšlo opäť naprázdno.

Portugalský minister financií Mario Centeno bol favoritom od začiatku. Šuškalo sa, že veľký hráči Francúzsko, Taliansko a Nemecko sa spolu s Portugalskom dohodli už minulý týždeň, teda v čase, keď slovenský kandidát Peter Kažimír odovzdával svoju kandidatúru. „Prebiehali konzultácie medzi krajinami o tom, koho podporia a kto bude mať tým pádom najväčšie šance,“ uviedla Zuzana Gabrižová, šéfredaktorka portálu EurActive.sk

Centeno je portugalský minister financií, ktorému sa darí splácať predčasne pôžičku 27 miliárd eur, ktorú dostali v čase finančnej krízy. „Portugalci boli v oveľa ťažšej pozícii ako sme boli my a dokázali sa s tým úspešnejšie vyrovnať,“ uviedol ekonóm SAV Vladimír Baláž.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Portál Politico, ktorý sa venuje bruselskému prostrediu označil kandidatúru Kažimíra za vzopretie sa východu voči Bruselu. „Rozloženie niektorých inštitúcií alebo sídiel, agentúr by malo byť plus -mínus rovnomerné. To je férová požiadavka,“ povedala Gabrižová.

Kažimír po svojom odstúpení kandidatúry v prospech súpera zaprial Centenovi veľa síl a šťastia. „Je to veľmi ťažká a veľmi zodpovedná robota a jeho výsledky sa skutočne dotknú každého občana eurozóny,“ zhodnotil Baláž.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices