Miroslav MIKOLASIK
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: © European Union- EP.

Miroslav Mikolášik: Zdravotne postihnutí podali žalostné spovede. Nedostávajú, na čo majú právo

Počas včerajšieho požiarneho cvičenia v Európskom parlamente sme úspešne evakuovali celé poschodia ľudí – až na zopár nepočujúcich kolegov, ktorí poplašné sirény nepočuli. Ak by sa bolo jednalo o skutočný požiar, stali by sa jeho prvými obeťami.

Myslíme na zdravotne postihnutých dostatočne? Počas dnešného European Disability Forum (EDF) , ktoré si pripomína 20. výročie založenia, sme dostali žalostné spovede od predstaviteľov 80 miliónov zdravotne postihnutých. Až 16 % ľudí v celej EÚ sú odopierané aj základné práva a rovné príležitosti.

Európsky parlament sa hrdo pouvažuje za dlhoročného obhajcu práv ľudí so zdravotným postihnutím. Keď sa však bližšie pozrieme na dôslednosť dodržiavania základných ľudských práv, narazíme na nespočetné množstvo právnych dier v legislatíve, vykonávacích predpisoch či rôznych interných nariadeniach. Nezaradenie vizuálnej signalizácie do požiarnych poplašných procedúr preto možno smelo označiť za ohrozenie práva na život.

Považujem za hanebné, že v 21. storočí sa musia ľudia vo vyspelých európskych krajinách dobývať základných práv, obzvlášť napr. volebného práva, čiže práva voliť a môcť byť voleným, ktoré je základom demokratickej spoločnosti a kľúčovým faktorom pri vytváraní právneho rámca (legislatívy). Obmedzený prístup k informáciám potrebným na uplatnenie volebného práva v praxi väčšinu zdravotne postihnutých vylučuje. Vyjadrujem preto pochybnosť nad efektivitou následných legislatívnych a administratívnych krokov, ktoré mnohí smutne ohodnotili ako „O nás bez nás.” S množstvom bariér sa možno stretnúť nielen v legislatíve, ale aj v pri fungovaní verejných orgánov štátnej správy alebo samosprávy, na úradoch a dokonca aj na súdoch – zástancoch spravodlivosti.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Každé slovo dnešného 4. parlamentného stretnutia EDF bolo tlmočené do posunkovej reči a každý dokument do Braillovho písma. Aj takto si predstavujem rovnaké zaobchádzanie a odstraňovanie diskriminácie vo verejnom živote. A určite môžeme urobiť viac. Nezabúdajme, že dodržiavanie práv zdravotne postihnutých ľudí sa môže týkať každého, keďže postihnutie môže vyplývať z nehody, chronickej či akútnej choroby alebo z pribúdajúceho veku. Súčasné demokratické trendy naznačujú, že počet zdravotne postihnutých sa do roku 2020 zvýši na 120 miliónov. Preto nesmieme zabudnúť, že solidarita nie je o prižmúrení oka a pasívnej tolerancii, ale o aktívnej spolupráci pri vytváraní lepších podmienok pre všetkých.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Miroslav Mikolášik.

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices