nakupovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Obchody im zatvoria každú nedeľu. Čas majú tráviť v kostole

VARŠAVA / Viete si predstaviť, že by sme u nás na Slovensku pozatvárali obchody nielen počas sviatkov, ale aj v nedeľu? V susednom Poľsku už takýto zákon schválili. Vraj preto, aby ochránili svoju ekonomiku a tiež preto, aby ľudia chodievali v nedeľu do kostola.

V Poľsku si viac v nedeľu už nič nekúpite. Miestna vláda schválila kontroverzný návrh zákona, podľa ktorého zakazuje predaj akéhokoľvek tovaru v nedeľu.

Zákon má nadobudnúť účinnosť už v marci nasledujúceho roku. Do roku 2020 chce poľská vláda docieliť úplný zákaz obchodovania v nedeľu. „V roku 2018 budú otvorené obchody iba dve nedele v mesiaci, v roku 2019 iba jednu nedeľu a v roku 2020 začne platiť absolútny zákaz obchodovania v nedeľu,“ uviedol poslanec Janusz Sniadek.

Hlavu v smútku majú z prijatia tejto ústavy predovšetkým obchodníci. Tvrdia, že štát sa ich snaží zruinovať. „Je to zlý zákon. Ja tu pracujem a žijem z toho, že predávam oštiepky na krupowkach už roky a živím z toho celú rodinu. Vzali nám sviatky a teraz chcú aj nedele,“ uviedol obchodník v Zakopanom.

Podpora u poľskej opozície

Návrh tohto zákona s viacerými námietkami prekvapivo podporila aj poľská opozícia. „V nedeľu sa proste obchodovať nebude. Pripomienkovali sme to hlavne v tom, aby sme ochránili poľský kapitál, poľských zamestnávateľov, ale aj tisíce zamestnancov,“uviedol poslanec Pawel Kukiz.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Poľsko pritom pred niekoľkými mesiacmi schválilo aj zákaz obchodovania v štátne sviatky. V kombinácii so zákazom predaja v nedeľu sa tak situácia pre mnohých Poliakov značne skomplikuje. „Nevieme si to poriadne predstaviť v turistických centrách, kde ľudia prichádzajú vtedy, keď majú voľný čas, a to je v sobotu a v nedeľu. Ak máme mať počas toho zatvorené obchody, tak to bude zlé,“ povedala Agata Wojtowicz z Tatranskej obchodnej komory.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices