maso, fosfaty
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nad kebabmi sa zmráka. Europoslanci chcú zakázať používanú zložku mäsa

BRUSEL / Poslanci europarlamentu sa budú zaoberať fosfátmi pridávanými do mäsa po tom, čo sa proti ich používaniu vyjadrilo 32 členov zdravotníckeho výboru. Tureckí majitelia stánkov s kebabmi sa búria, označujú to za diskrimináciu.

Fosfáty používané pri príprave a skladovaní mrazeného mäsa prekážajú 32 členom zdravotníckeho výboru europarlamentu, 22 členov s nimi problém nemá, píše portál idnes.cz. Fosfáty pritom dodávajú korenenému mäsu šťavnatosť a chuť. Povolené sú pri príprave a skladovaní čerstvého mäsa, zakázať ich chcú len pre zmrazené polotovary, čo je práve prípad napríklad mäsa na obľúbený kebab. Aktuálne je ich používanie neregulované.

Zákonodarcovia sa opierajú o štúdiu z roku 2012, podľa ktorej prísady s fosfátmi vedú k zvýšenému riziku kardiovaskulárnych ochorení. Na počiatku celého „fosfátového“ sporu pritom bola pôvodne snaha Európskej komisie túto prísadu povoliť pri jahňacom, baraňom a teľacom mäse. Otočilo sa to presne naopak.kebab

Ak návrh na zakázanie fosfátov v zmrazených polotovaroch Európsky parlament zamietne, navrhovaná legislatíva pôjde späť na Komisiu. „Ak si Európsky parlament presadí svoje, bude to znamenať smrť kebabu a celého odvetvia v Európskej únii,“ povedal pre denník Bild Kenan Koyuncu z Nemeckej asociácie spracovateľov döner kebabu. „Hľadajú cesty, ako poškodiť tureckých podnikateľov,“ myslí si majiteľ bistra v Berlíne Baris Donmez.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Europoslankyňa Susanne Melior však tvrdí, že k žiadnemu zákazu kebabu nedôjde. Zdravotnícky výbor chcel len upozorniť Európsku komisiu pred prijatím regulácie na výsledky chystanej fosfátovej študie, ktorá má vyjsť na budúci rok. „Prečo by sme mali spresňovať používanie fosfátov skôr, ako uvidíme výsledky európskej štúdie?“ pýta sa europoslankyňa Melior. Navyše, ak by komisia fosfáty zakázala, nezasiahne to len kebaby. Fosfáty sa totiž používajú napríklad aj pri výrobe tort.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices