May, Juncker
Theresa May a Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union.

V rokovaniach o brexite nastal konečne posun

BRUSEL / Európska komisia oznámila, že podľa jej názoru nastal v rozhovoroch o brexite posun dostatočný na to, aby bolo možné jednať o budúcnosti vzťahov po odchodu Británie z Európskej únie.

Po rannom stretnutí s britskou premiérkou Theresou May to oznámil predseda komisie Jean-Claide Juncker. Pri jednaní o období po brexite by mali ostatné krajiny Európskej únie trvať na tom, že Británia bude rešpektovať všetky pravidlá únie, bez možnosti podieľať sa na rozhodovaní o nich. Šéfom štátov a vlád 27 ostatných krajín EU to navrhuje šéf Európskej rady Donald Tusk.

Výsledky jednania o troch základných témach prvej fázy brexitového rokovania označil Juncker za kompromis. Británia podstatne zmenila text návrhu dohody s Európskou úniou o brexite. Prehlásila to šéfka severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) Arlen Foster, ktorá nekoľko hodín hovorila s premiérkou Theresou May pred jej odletom do Bruselu.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

May sa pri rozhovore s Foster snažila nájsť kompromis medzí doposiaľ nezlučiteľnými požiadavkami DUP a írskeho premiéra Lea Varadkara ohľadom hranice medzi oboma časťami írskeho ostrova. Otázka hranice je jedným zo zásadných tém, ktorých vyjasnenie podmieňuje posun v jednaní o brexite.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices