europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä brexit a daňové raje

Poslanci Európskeho parlamentu sa na najbližšom plenárnom zasadnutí budú zaoberať brexitom, Európskym fondom pre strategické investície a fosforečnanmi. Reč bude aj o poľnohospodárskej politike EÚ a sexuálnom zneužívaní detí.

Zástupcovia venezuelskej demokratickej opozície si prevezmú Sacharovovu cenu
Akt slávnostného odovzdania Sacharovovej ceny za slobodu myslenia predstaviteľom demokratickej opozície vo Venezuele sa uskutoční v stredu napoludnie. 

Brexit: Hlavná téma rozpravy pred zasadnutím Európskej rady

Obrana, sociálne politiky, vzdelávanie, migrácia, ale najmä rokovania o brexite budú dominovať stredajšej plenárnej rozprave k decembrovému samitu EÚ, na ktorej sa zúčastnia prvý podpredseda EK Frans Timmermans a hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

Panamské dokumenty: Návrhy opatrení proti pochybným daňovým praktikám

Prísnejšia regulácia v oblasti finančného sprostredkovania, lepšia ochrana oznamovateľov a jednotná definícia daňových rajov predstavujú časť poslaneckých návrhov, o ktorých bude v utorok diskutovať a v stredu hlasovať plénum EP.

Junckerov plán: Predĺženie a navýšenie investičného fondu EÚ
Poslanci budú v utorok diskutovať a hlasovať o návrhu na predĺženie fungovania Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI) až do roku 2020 a zvýšenie jeho rozpočtu. Cieľom iniciatívy je zabezpečiť financovanie väčšieho množstva projektov s čo najvyššou ekonomickou a sociálnou návratnosťou v členských štátoch EÚ.

Možné veto návrhu na zlegalizovanie fosforečnanov v kebabe

Parlament bude v utorok hlasovať o námietke voči návrhu Európskej komisie, ktorý by výrobcom kebabu umožnil legálne využívať fosforečnany ako prídavné látky. Poslanci snahu o vetovanie zámeru EK zdôvodňujú zdravotnými rizikami.

Poľnohospodárska politika EÚ: Posilnenie farmárov a ľahšie zvládanie kríz

Novelizácia pravidiel zameraná na zjednodušenie poľnohospodárskej politiky EÚ, posilnenie farmárov vo vzťahu k supermarketom a skvalitnenie nástrojov, ktoré im umožnia efektívnejšie čeliť krízam a výrobným rizikám, bude predmetom plenárnej rozpravy v pondelok a hlasovania v utorok.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Väčší prístup k televíznym a rozhlasovým programom na webe

Poslanci budú v utorok hlasovať o zahájení rokovaní s ministrami členských štátov o nových pravidlách, ktoré by mali divákom a poslucháčom v EÚ zabezpečiť širší online prístup k programom televíznych a rozhlasových staníc.

Sexuálne zneužívanie detí: Odstraňovanie online obsahu a ochrana detských migrantov

Členské štáty musia zintenzívniť, zlepšiť a zrýchliť boj proti sexuálnemu zneužívaniu a vykorisťovaniu detí, uvádza sa v návrhu uznesenia, o ktorom budú poslanci hlasovať vo štvrtok.

Zahraničnopolitické rozpravy: Iránska jadrová dohoda, Jeruzalem, Afganistan a Rohingovia

Poslanci budú v utorok popoludní diskutovať so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogherini o rozhodnutí prezidenta USA Donalda Trumpa uznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela, ako aj o jeho postoji k dohode o iránskom jadrovom programe. Zaoberať sa budú aj politickou a bezpečnostnou nestabilitou v Afganistane a o perzekúciami Rohingov.

Rozšírenie Schengenu o Bulharsko, Rumunsko a Chorvátsko

Poslanci budú v stredu popoludní diskutovať o posilnení schengenského priestoru bez vnútorných hraničných kontrol a jeho budúcom rozšírení o Bulharsko, Rumunsko a Chorvátsko.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices