dane
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európsky parlament chce zriadiť stály výbor pre daňové úniky a pranie špinavých peňazí

Podľa poslancov Európskeho parlamentu, ktorí vyšetrovali nedávne daňové škandály, nepodnikajú niektoré členské štáty EÚ dostatočné kroky voči daňovým únikom a praniu špinavých peňazí. 

Po škandále Panama Papers Európsky parlament zriadil dočasný vyšetrovací výbor PANA, ktorého členovia skúmali, čo robia proti daňovým podvodom a praniu špinavých peňazí členské štáty Únie a do akej miery sú v tejto oblasti transparentné. Svoje zistenia zhrnuli poslanci do záverečnej správy a okrem toho vypracovali aj odporúčania pre Komisiu, Radu a členské krajiny, o ktorých bude rokovať a hlasovať parlamentné plénum v Štrasburgu.  

„Niektoré štáty EÚ veľmi neochotne a pomaly menia zákony, ktoré nás majú chrániť pred daňovými únikmi a praním špinavých peňazí, a to je pre EÚ veľký problém. Je to veľký problém aj pre väčšinu krajín, ktoré sa chcú zaoberať inými záležitosťami,“ objasňuje situáciu v EÚ poslanec Jeppe Kofod (S&D, DK), jeden z autorov odporúčaní.

EÚ by mala podľa poslancov v boji pri daňovým únikom zaujať vedúce postavenie na celosvetovej úrovni.  Taktiež navrhujú zlepšiť výmenu informácií o platiteľoch daní a skutočných vlastníkoch firiem medzi krajinami EÚ a posilniť daňové úrady.

Permanentné vyšetrovanie 

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Škandály ako LuxLeaks, Panama Papers alebo Paradise Papers len odhalili množstvo pochybných daňových schém. To však neznamená, že sa nám poradilo prísť na všetky existujúce prípady vyhýbania sa daniam. Preto sa musíme aj naďalej usilovať o vytvorenie transparentnejšieho daňového systému.

„Ak sa pozrieme na všetky uniknuté informácie, ak sa aj objavia nové, ukážu sa tam len nové názvy spoločností či jednotlivcov, no technika zostane viac-menej rovnaká,“ hovorí spoluautor spomínaných odporúčaní Petr Ježek (ALDE, CZ).

Európsky parlament momentálne zvažuje, či nevytvorí ďalší vyšetrovací výbor, ktorý by podrobnejšie preskúmal kauzu Paradise Papers. Ozývajú sa aj hlasy za zriadenie stáleho výboru pre dane.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices