Miroslav MIKOLASIK
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: © European Union- EP.

Miroslav Mikolášik: Rozpočet EÚ na rok 2018 odzrkadľuje zmenu postojov

Zotrvajme ešte chvíľu v mikulášskej nálade a nahliadnime do balíčka, ktorý pre nás Európska únia prichystala na rok 2018.

Po dlhom období veľmi búrlivých vyjednávaní o rozpočtoch v posledných rokoch, keď sme urgentne museli prilievať prostriedky do troskotajúcich ekonomík,  som so zadosťučinením privítal „relatívne hladké“ schválenie rozpočtu na rok 2018. Nový rozpočet vo výške 160,1 mld. eur svedčí o tom, že Únia si začína uvedomovať, že treba nadeliť tým, ktorí majú dobrú vôľu, snahu, úsilie. A naopak počastovať metlou tam, kde sa dlhodobo stretáva s neochotou a neustálymi prehreškami.

A tak zo 144,7 mld. eur platobných rozpočtových prostriedkov určených priamo na úhradu dostane počas budúceho roka vo forme navýšenia napríklad Iniciatíva na podporu zamestnanosti mladých. Bude to o 116,6 mil. eur viac – na celkových 350 mil. eur. Dodatočné prostriedky získajú aj programy na podporu zamestnanosti a rastu, programy na podporu malých a stredných podnikov, ako aj  medzi ambicióznymi mladými obľúbený program Erasmus+. Oceňujem, že si Únia vzala k srdcu tisíckrát vyjadrené obavy občanov o bezpečnosť a navýšila prostriedky pre agentúry ako Europol a Eurojust, aby mohli efektívnejšie zabezpečovať svoje úlohy v boji s kriminalitou a extrémizmom.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Na druhej strane som s potešením privítal zoškrtanie predvstupovej pomoci Turecku, ktoré sa dlhodobo neobťažuje rešpektovať svoje záväzky voči EÚ a predovšetkým voči svojim vlastným občanom, pričom hanebne porušuje základné princípy demokracie, právneho štátu a ľudských práv. Dúfam, že to je dôkaz toho, ako si mnohí začínajú uvedomovať, že Turecko do Európskej únie skutočne nepatrí.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Miroslav Mikolášik.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices