Mikolasik
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: Michaela Vojčáková.

Miroslav Mikolášik: Európu ničia pseudotémy, pre podstatu Vianoc trpia na Blízkom východe

Kým Európa vo svojej pýche stavia život čoraz viac na pseudotémach, ľudia na Blízkom východe pre to podstatné umierajú. Je čas celosvetovo uznať prenasledovanie kresťanov za genocídu a podniknúť súvisiace kroky. K výročnej správe o ľudských právach a demokracii vo svete, ktorú prijal Európsky parlament (EP) v Štrasburgu, to vyhlásil europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH). EÚ podľa neho zabúda na princípy, na ktorých vznikla. 

Hlboko ma poburuje a zarmucuje osud prenasledovaných náboženských menšín vrátane kresťanských, ktoré sú obeťami najzávažnejších zločinov vrátane vrážd, mučenia, znásilňovania, systematických čistiek a vyvražďovania. Apelujem, aby boli tieto zločiny na pôde OSN oficiálne uznané za genocídu a podnikli sa všetky právne kroky k zabráneniu, prevencii a predovšetkým trestnému vyšetrovaniu, povedal Mikolášik.

“Degradujeme podstatu Vianoc a meníme tvár Európy”

Nadchádzajúce vianočné sviatky podľa neho poznáme ako sviatky pokoja, radosti a blízkosti, ale až nebezpečne rýchlo degradujeme ich podstatu. Zatiaľčo trpiaci na Blízkom východe na nej postavili doslova svoj holý život, my náboženský základ Vianoc čoraz ochotnejšie opúšťame a tým meníme aj tvár Európy, dodal s tým, že práve to, čoho sa zriekame, robí Európu Európou.

Podľa Human Rights Watch si vo februári 2016 konflikt v Sýrii vyžiadal okolo 470 000 obetí na životoch. Terčom tzv. ISIS/Dáiš sú náboženské a etnické menšiny, napríklad kresťanské (chaldejské, aramejské, asýrske, melkitské a arménske). EP v predmetnej správe víta úsilie EÚ o podporu medzinárodného, nestranného a nezávislého mechanizmu zriadeného OSN na pomoc pri vyšetrovaní závažných zločinov spáchaných v Sýrii. Takýto mechanizmus by podľa správy mal byť zriadený aj v Iraku.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

“Ľahostajnosť môže priniesť koniec kresťanstva na Blízkom východe”

Obete a ich blízki príbuzní majú právo na spravodlivosť, ktorú im ako medzinárodné spoločenstvo musíme zabezpečiť cez nezávislý medzinárodný trestný súd alebo inú univerzálnu jurisdikciu. Genocída a zločiny proti ľudskosti musia byť účinne stíhané a potrestané, apeluje Mikolášik, ktorý je v EP predsedom Pracovnej skupiny pre bioetiku a ľudskú dôstojnosť v rámci najväčšej frakcie EĽS. Slovák spoločne s EP pripomína, že situáciu, ktorú musia znášať náboženské menšiny na územiach kontrolovaných ISIS/Dáiš, označil EP za genocídu už vo februári 2016 (v uznesení o humanitárnej kríze v Iraku a Sýrii). Ľahostajnosť v tejto otázke môže priniesť koniec kresťanstva na Blízkom východe s dôsledkami aj pre Európu, uzavrel Mikolášik.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices