Anna Zaborska
Europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union- EP.

Anna Záborská: Jednotlivé štáty nie sú mnohokrát informované kde, alebo či vôbec odvádzajú podniky dane

ŠTRASBURG / V Európskej únii sú daňové úniky v takom obrovskom rozsahu, že to vychádza na približne dve tisíc eur na jedného obyvateľa vrátane batoliat. V boji proti daňovým únikom majú preto nastať výrazné zmeny. A urýchlilo ich aj nedávne odhalenie škandálu „Panama Papers“, keď sa zistilo, že daniam sa snaží vyhnúť oveľa viac ľudí, ako sa predpokladalo.

Odborníci odhadujú, že ak by sme mali vyriešený problém s daňovými únikmi, dalo by sa vytvoriť 1,5 milióna nových pracovných miest. “Keď si vynásobíme tých 2000 x 507 miliónov koľko je obyvateľov Európskej únie, tak nám vyjde väčšie číslo ako je tisíc miliárd eur ročne,” počíta europoslanec Vladimír Maňka. To je bilión, teda obrovský a nepredstaviteľný balík peňazí.

Európsky parlament schvaľuje približne 200 nových návrhov, aby tieto peniaze ostali v úvodzovkách doma.  “Jednotlivé štáty nie sú mnohokrát informované, kde vôbec odvádzajú, alebo či vôbec odvádzajú podniky dane,” hovorí europoslankyňa Anna Záborská. Rieši sa preto nový systém pre daňové úrady v celej únii. Budú navzájom prepojené a nahliadať doň budú môcť všetky krajiny. “Aby sme rozlíšili tých, ktorí sú poctiví, dodržujú zákony od tých, ktorí ich porušujú,” vysvetľuje europoslanec Ivan Štefanec. 

Viac..  Euro 7: Parlament prijme opatrenia na zníženie emisií z cestnej dopravy

Dozvedáme sa nové skutočnosti a sú to aj členské štáty Európskej únie, ktoré zvýhodňujú nadnárodné korporácie na úkor iných,“ povedala europoslankyňa Monika Smolková.

Pokiaľ na nejaký projekt pôjdu európske peniaze, čerpať ich nebudú môcť firmy so sídlom v daňových rajoch, ani schránkové firmy. Rovnako takéto spoločnosti nebudú môcť byť dodávateľom. A hovorí sa aj o zavedení takzvanej minimálnej dani, ktorú budú musieť platiť tie spoločnosti, ktoré posielajú svoje peniaze do daňových rajov.  “Proti daňovým únikom sa najlepšie bojuje po prvé nízkymi daňami, jednoduchými a vodotesnými pravidlami,“ myslí si europoslanec Richard Sulík. Nové pravidlá by mali začať platiť na budúci rok. Lenže členské krajiny by mali mať ďalšie dva roky na to, aby ich prijali.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices