EUROPSKENOVINE.EUEUZEITUNG.DE ŠTATISTIKY EUROPOSLANCOV PONUKA PRÁCE A STÁŽI V EU NOVINY.SK KONTAKT
Domov / SPOTREBITEĽ / Európsky parlament neschválil námietku proti používaniu fosforečnanov v kebaboch
kebab
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament neschválil námietku proti používaniu fosforečnanov v kebaboch

Námietka voči zámeru Európskej komisie umožniť výrobcom kebabu legálne využívať fosforečnany ako prídavné látky nezískala v stredu dostatočnú podporu poslancov.

Európska komisia tak môže povoliť využívanie kyseliny fosforečnej, difosforečnanov, trifosforečnanov a polyfosforečnanov (E338-341, E343 a E450-452) pri príprave baranieho, jahňacieho, teľacieho, hovädzieho či hydinového mäsa do kebabu.

Exekutíva EÚ tvrdí, že fosforečnany sú nevyhnutné na čiastočnú extrakciu a štiepenie mäsových bielkovín. Tie následne vytvoria proteínový film, ktorý udrží rôzne kusy mäsa pokope a umožní tak homogénne zmrazenie a neskoršie opečenie mäsa na vertikálnom ražni v tvare homole.

Uznesenie z dielne Výboru EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) navrhovalo vetovať zámer Komisie kvôli možným zdravotným rizikám využitia fosforečnanov pri príprave kebabu a navrhovalo počkať na výsledky štúdie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktoré by mali byť k dispozícii do konca roku 2018.

Viac..  Ochrana nezávislosti médií: EÚ musí byť podľa europoslancov aktívnejšia

Návrh uznesenia podporilo 373 poslancov, proti hlasovalo 272 zákonodarcov, tridsiati sa hlasovania zdržali. Nakoľko schválenie námietky si vyžadovalo absolútnu väčšinu všetkých poslancov, teda aspoň 376 hlasov, poslanci zámer Komisie tesne nevetovali.

Reakcie slovenských poslancov

„Nikdy nie je šťastné, keď sa z odbornej témy stane politikum. Účinky fosforečnanov na ľudský organizmus je potrebné dôkladne preskúmať a zvážiť ich používanie aj v iných produktoch, ako je kebab,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

Súvislosti 

Správa Európskej komisie z roku 2017 uvádza, že zodpovedné orgány a prevádzkovatelia potravinárskych podnikov v  členských štátoch si vykladajú právne predpisy EÚ v oblasti prípravy mäsa a mäsových výrobkov často odlišne a neraz nesprávne, čo má za následok nejednotné uplatňovanie legislatívy EÚ na jednotnom trhu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Dombrovskis, Katainen

EÚ zjednodušuje prístup menších podnikov k financovaniu prostredníctvom kapitálových trhov

Komisia navrhla nové pravidlá s cieľom poskytnúť malým a stredným podnikom (MSP) lepší prístup k …