zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 49. týždňa 2017

AMERICKÝ SENÁT SCHVÁLIL DAŇOVÚ REFORMU

EUROZÓNA: Za nového šéfa Eurogroup, teda združenia ministrov financií krajín eurozóny, bol zvolený portugalský minister financií Mário Centena. Ten nahradí doterajšieho šéfa, holandského ministra Jeroena Dijsselbloema, s ktorým majú podobné politické názory [obaja sú socialisti]. Smerovanie a názory prezentované Euroskupinou sa teda pod jeho vedením príliš meniť zrejme nebudú.

„Uplynulý týždeň bol bohatý na finalizácie indexov nákupných manažérov PMI. Finálne výsledky týchto indexov za menový blok boli potvrdené na odhadovaných úrovniach. Finálna hodnota PMI v službách dosiahla v novembri 56,2 bodu a hodnota kompozitného PMI indexu 57,5 bodu. Tie nemecké priniesli horšie čísla, ako sa pôvodne odhadovalo. Index PMI v službách klesol o -0,6 bodu oproti prvotnému odhadu na 54,3 bodu. Aj kompozitný nemecký index PMI priniesol mierne sklamanie, keďže v porovnaní s odhadom klesol o -0,3 bodu na 57,3 bodu.

Rast maloobchodných tržieb v eurozńe spomalil. V októbri totiž medziročne vzrástli o 0,4 %, pričom trhový konsenzus očakával zvýšenie o 1,6 % po septembrovom tempe rastu na úrovni 4 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Finálny výsledok medziročného rastu HDP eurozóny prekonal prvotné odhady o desatinu percentuálneho bodu, a za tretí kvartál dosiahol rast 2,6 % [v 2. kvartáli bol rast HDP na úrovni 2,4 %]. Oproti druhému kvartálu vzrástlo hospodárstvo menového bloku o 0,6 %, čo bolo v súlade s odhadom. Tempo rastu sa tak mierne spomalilo, keďže v druhom štvrťroku dosiahlo 0,7 %.

NEMECKO: Medziročný rast nemeckých priemyselných objednávok v októbri síce spomalil svoje tempo rastu z 9,7 % na 6,9 %, čo bolo takmer v súlade s trhovým odhadom [na úrovni 7 %]. No v porovnaní so septembrom objednávky v nemeckom priemysle vzrástli o 0,5 %, pričom trhový konsenzus počítal s poklesom o -0,2 %. A priemyselná produkcia v Nemecku medziročne vzrástla v októbri „len“ o 2,7 %. To je v porovnaní so septembrovým rastom [4,1 %] výraznejšie spomalenie. Trhový konsenzus naopak počítal s vyšším rastom produkcie v priemysle na úroveň 4,3 %.

Zverejnené čísla z nemeckého zahraničného obchodu práve pozitívne správy nepriniesli. Vývoz najväčšej európskej ekonomiky medzimesačne v októbri mierne klesol [o -0,4 %], čo je totožný pokles aký dosiahol aj v septembri. Trhy však očakávali rast nemeckého exportu o rovné percento. Dovoz bol naopak vyšší ako trhový konsenzus. Medzimesačne import vzrástol o 1,8 %, no trhy čakali rast na úrovni jedného percenta.

BRITÁNIA: Na základe minulotýždňových informácií dosiahla Británia a EÚ významný pokrok v rokovaniach o brexite. Potvrdila to britská premiérka Theresa Mayová aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Medzi oboma zoskupeniami bola dosiahnutá dohoda garantujúca práva občanov únie žijúcich v Británii aj britských občanov v štátoch EÚ. Zároveň sa dosiahla zhoda v tom, že po brexite zostanú hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou otvorené. Tento týždeň vo štvrtok sa bude konať summit EÚ v Bruseli, kde by mali európski lídri potvrdiť pokrok v rokovaniach, vyriešenie sporných otázok [práva občanov, hranice] a tiež dohodu o vyrovnaní finančných záväzkov Británie voči únii po brexite. Rokovania by sa teraz mohli ďalej posunúť k otázkam obchodných dohôd medzi Britániou a EÚ.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

USA: V úvode uplynulého týždňa boli finančné trhy ovplyvňované predovšetkým sobotňajším schválením návrhu daňovej reformy v hornej komore Kongresu – v Senáte. Aj napriek prvotným „dohadovačkám“ jednotlivých senátorov a dodatkom k návrhu reformy, nakoniec došlo k jej schváleniu. Senát aj Snemovňa [ktorá schválila návrh už novembri] teraz budú ešte rokovať o rozdieloch medzi verziami daňového zákona, ktoré separátne schválili. Šéf Bieleho domu má v pláne podpísať finálny návrh ešte do Vianoc. Udalosti týkajúce sa tejto daňovej reformy budú ovplyvňovať americký dolár, keďže sa jedná o najväčšiu zmenu v daňovom systéme USA za posledných 30 rokov.

Novembrové výsledky zamestnanosti v podobe ADP reportu boli v stopercentnej zhode s trhovými očakávaniami na úrovni 190 tisíc pracovných miest. V októbri však pracovných miest pribudlo výrazne viac, a to 235 tisíc. Oficiálne čísla US zamestnanosti NfP [Nonfarm Payrolls – tvorba pracovných miest mimo poľnohospodárskeho sektora] potvrdili rastúcu zamestnanosť podľa už skôr zverejneného reportu ADP. Nových pracovných miest v novembri podľa vládnych štatistík pribudlo 228 tisíc, čo je o 33 tisíc pracovných miest viac ako hovorili odhady. Miera US nezamestnanosti zotrvala v novembri na októbrovej úrovni 4,1 %, čo predstavuje 17-ročné minimum. Medziročný rast priemernej hodinovej mzdy ale priniesol sklamanie, keďže v novembri dosiahol 2,5 %, no trhy mali optimistickejšie predstavy na úrovni 2,7 %. Oproti októbrovému rastu [o 2,3 %] ale priemerná hodinová mzda zrýchlila tempo rastu o 0,2 percentuálneho bodu. To by však nemalo ohroziť tohtotýždňové zvyšovanie sadzieb Fed-om.

Októbrové priemyselné objednávky síce klesli o desatinku percenta, no trhy očakávali pokles až o 4 desatiny percenta, takže skutočnosť ich pozitívne prekvapila. Objednávky tovarov dlhodobej spotreby mali podľa trhového konsenzu klesnúť o –1,1 %, no reálne klesli „iba“ o -0,8 %. Minulý týždeň prišli aj finalizácie indexov PMI spoza druhého brehu Atlantiku. Oba si však vo finále mierne pohoršili. Index PMI v službách klesol oproti prvému odhadu o – 0,2 bodu na novembrových 54,5 bodu a kompozitný index PMI o -0,1 bodu na 54,5 bodu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices