online
Ilustračné PHOTO: © European Union - EP.

Nové pravidlá zabezpečia väčší prístup k televíznym a rozhlasovým programom na webe

EP dal zelenú začatiu rozhovorov s Radou o konečnej podobe normy, ktorá divákom a poslucháčom v EÚ zabezpečí širší online prístup k programom televíznych a rozhlasových staníc. 

Poslanci pomerom hlasov 344 (za): 265 (proti): 36 (zdržalo sa hlasovania) podporili návrh mandátu EP na rokovania so zástupcami členských štátov, ktorý v novembri vypracoval Výbor EP pre právne veci (JURI). Parlament je tak pripravený začať rokovania s Radou (ministrov) EÚ, ministri sa však najprv musia dohodnúť na vlastnom rokovacom mandáte.

Kľúčové body parlamentného návrhu

Nové pravidlá sú reakciou na rastúci dopyt používateľov internetu v EÚ po online obsahu rozhlasových a televíznych staníc. Text nariadenia z dielne výboru JURI by mal zjednodušiť proces zúčtovania autorských práv a uľahčiť tak vysielateľom sprístupnenie ich spravodajských a publicistických programov prostredníctvom internetu v ďalších členských štátoch EÚ.

Vysielatelia musia v súčasnosti zrealizovať celý proces zúčtovania autorských práv vo veľmi krátkom čase a pre každú krajinu, v ktorej sprístupňujú svoje online spravodajské a publicistické programy. Nové pravidlá by im umožnili zúčtovať autorské práva len raz – vo svojom domovskom členskom štáte. Proces zúčtovania by sa zjednodušil aj pre operátorov, ktorí ponúkajú predplatené vysielacie balíky.

Viac..  Akt o digitálnych službách: usmernenie na zmiernenie systémových rizík vo voľbách online

Poslanci však zároveň zdôraznili dôležitosť umožnenia geografického blokovania v prípade, ak sa na tom zmluvne dohodnú držitelia autorských práv s vysielateľom.

Reakcie slovenských poslancov

„Blokovanie prístupu k televíznemu alebo online vysielaniu z územia iných členských štátov je v dnešnej dobe a v podmienkach spoločného trhu neobhájiteľné. Hľadáme také legislatívne riešenia, ktoré umožnia voľný tok dát pri súčasnej ochrane práv autorov a šíriteľov obsahu,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament v stredu podporil predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje …

Consent choices