brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Napriek brexitu EÚ aj Schengen porastú. Na vstup už čakajú ďalšie krajiny

ŠTRASBURG / Schengenský priestor, teda cestovanie medzi krajinami bez kontrol na hraniciach, sa bude rozširovať. Ďalšie krajiny totiž splnili kritériá na prijatie. Europarlament už teraz rieši termín, kedy by sa mohli stať členmi spoločenstva. A chystá sa už aj rozširovanie nielen Schengenu, ale aj krajín Európskej únie.

Europarlament tvrdí, že aj napriek brexitu sa Európska únia bude aj naďalej rozširovať. A patrí to vraj k jej prirodzenému vývoju. “Ďalšími členskými štátmi budú Čierna Hora a Srbsko,” tvrdí europoslanec Eduard Kukan. Najskorší termín, o ktorom sa hovorí je rok 2025. Reálne to však zatiaľ vyzerá až na obdobie okolo roku 2030. V tom čase by mohli do únie vstupovať spoločne s Macedónskom.

Rozširovať sa bude o čosi skôr aj schengenský priestor. „Nebolo by fér, ak by sme do Schengenu neprijali Rumunsko, Bulharsko a Chorvátsko potom, čo splnili podmienky, ktoré sme im dali,“ tvrdí europoslanec Gianni Pittella.

Bulharsko a Rumunsko vstúpili do Európskej únie v roku 2007, Chorvátsko sa stalo členom spoločenstva v roku 2013. Europoslanci tvrdia, že nastal čas, aby sme im umožnili prechádzať hranice bez hraničných kontrol. Navyše uchádzači to vraj budú mať stále ťažšie. Po migračnej kríze sa totiž kritériá pre budúce krajiny na vonkajšej hranici Schengenu ešte sprísnil. „Aby sa ostatní mohli spoľahnúť na to, že tá bezpečnosť únie je zaručená, hovorí europoslankyňa Anna Záborská.  „Keď budú plniť naše podmienky, tak budeme mať bezpečnejších a lepších susedov a o to nám ide,” dodal europoslanec Vladmír Maňka.

Viac..  Protestujúci poľnohospodári odovzdali Zastúpeniu EK svoje požiadavky

Konečné rozhodnutie ešte musí jednohlasne prijať rada ministrov Európskej únie. „Navštívilo niekoľko technických skupín obidve krajiny a skonštatovali, že ako Bulhari a Rumuni spĺňajú všetky technické kritériá,“ vyjadril sa Kukan. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices